Islam hører ikke hjemme i Tyskland og er en trussel mod freden i landet.
Sådan lød det inden søndagens valg i Tyskland fra det EU- og indvandringskritiske parti Alternative für Deutschland (AfD). Nu står partiet ifølge prognoserne til for første gang at få plads i Forbundsdagen - og oven i købet som tredjestørste parti.
- Vi kommer til at forandre det her land. Vi vil derfor sætte alt ind for, at det, som manden på gaden tænker, igen vil kunne finde sin vej ind i Forbundsdagen, sagde den ene af partiets to spidskandidater Alexander Gauland i en reaktion på søndagens valgprognose ifølge avisen Der Tagesspiegel.
Gauland udgør halvdelen af AfD-duoen, der også består af Alice Weidel.
Sammen har de ytret flere stærkt skeptiske holdninger til det, som partiet betegner som en islamisering af Tyskland.
AfD blev grundlagt i 2013 på baggrund af utilfredshed med eurosamarbejdet i EU. Flere tyske medier kalder af denne grund AfD for protestpartiet.
Skepsissen over for den europæiske fællesvaluta er der stadig, men i dag er AfD primært kendt for sin indvandringskritiske linje.
Især mængden af asylansøgere, som kom til Tyskland i 2015, gav partiet et rygstød.
Prorektor på Københavns Universitet og ekspert i tysk politik Lykke Friis vurderede inden valget, at AfD som tredjestørste parti ville kunne komme til at spille en vigtig rolle i den tyske opposition.
- Det er skelsættende, hvis AfD kommer ind og endda bliver det tredjestørste parti, for så kan de jo også blive ledere af oppositionen, sagde Lykke Friis.
AfD vil dog kun stå i spidsen for oppositionen, hvis regeringssamarbejdet mellem Angela Merkels CDU og det socialdemokratiske SPD fortsætter efter valget. Det har SPD på valgaftenen udelukket. Dermed ventes SPD som Tysklands næststørste parti at blive oppositionsleder.
AfD står særligt stærkt i det tidligere Østtyskland, hvor økonomien halter efter resten af landet.
På forhånd har CDU, SPD og de øvrige partier sagt, at de ikke vil samarbejde med AfD.
Gauland har senest bragt sindene i kog ved at sige, at Tyskland ikke længere skal gå og skamme sig over fortidens nazistiske styre, og at der er grund til at være stolt over tyske soldaters handlinger under Første og Anden Verdenskrig.
Det er ting som disse, der gør det vanskeligt at lave politik med AfD, påpeger Lykke Friis.
- De vil fortsat være dem, som ingen andre vil lege med, fordi de ikke bliver opfattet som stuerene. Men der vil nok komme en diskussion om, hvorvidt man skal begynde at samarbejde med dem.
/ritzau/