Tidligere Statsminister Poul Nyrup Rasmussen

Poul Nyrup: Udskyd Dong-salget til 2015 eller 2016

Politik

23/01/2014 12:28

Dong sælges for billigt til investeringsbanken Goldman Sachs, mener fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Staten kan tjene langt mere på at sælge Dong-aktier, hvis man venter til 2015-16. Da vil statens energiselskab mindst være det dobbelte værd. Desuden giver staten alt for lukrative vilkår og vetoret til køberen, investeringsbanken Goldman Sachs.

Det siger forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Han affejer finansminister Bjarne Corydon (S), som mener, at Goldman Sachs gav det bedste tilbud på 19 procent af Dongs aktier ved statens salg sammen med pensionsselskaberne ATP og PFA.

- Dén pris, det er lykkedes Goldman Sachs at presse ned, er alt, alt for lav og helt i modstrid med danske interesser og Dongs interesser, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Dongs indtjening dykker lige nu i en bølgedal, før energikoncernen fra 2015 tjener pænt på sine halvvindmølleparker. Da får Dong også indtægter fra en ny olieplatform, påpeger den tidligere statsminister.

- Hvis vi sagde: Tøv nu lige en kende. Lad os lige komme ind i 2015 eller 2016, før vi kommer i gang med den proces. Så ville vi stå helt anderledes stærkt i forhandlingerne om prisen på Dong.

- Det er det dårligst tænkelige tidspunkt, at man går i gang med sådan en handel, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Han forstår ikke, hvorfor Goldman Sachs kan købe Dong-aktier via et datterselskab i Luxembourg til skattely i Cayman Islands og den amerikanske delstat Delaware.

- Det ærgrer mig, at man ikke har lært af vores erfaringer. Det er ikke så lang tid siden, at den australske kapitalfond kapitalfond Macquarie, der købte Københavns Lufthavn, tilsvarende sneg sig udenom skattebetaling, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Goldman Sachs scorer mindst 50 procent gevinst, når Dong børsnoteres, vurderer han.

Nurup finder det "helt usædvanligt", at Goldman Sachs får særrettigheder og vetoret i Dong.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce