Privat velfærdskoncern betaler ikke skat i Danmark

Velfærd

17/11/14 9:59

Nick Allentoft

Engang blev plejehjem og sygehuse drevet af det offentlige, men nu udliciteres velfærdsopgaverne i stigende grad til udenlandske velfærdskoncerner.

Svenske Attendo har solgt hjemmehjælp og anden velfærd til danske kommuner siden 1996, men der er ikke betalt en krone i selskabsskat i Danmark. Det fremgår af dokumentaren "Danmark sælger ud", som i aften sendes på DR1.

             Læs også: Attendo afviser kritik

Alene Gribskov Kommune har over det kommende årti solgt velfærdsopgaver til firmaet for 2,6 milliarder kroner

- Firmaet opfatter skat som en udgift, og det skal der skæres ned på. Det er ikke påvirket af, at det lever af at afsætte produkter til det offentliges forsorg, siger skatterevisor Chresten Amby.

I Danmark har Attendo i de første mange år været finansieret med gæld og renter. Det har gjort det muligt at få skatteprocenten i Danmark ned på 0.

- Virksomheden er finansieret ved lån fra koncernen. Det har givet nogle store rentefradrag, og derfor får det så et skattemæssigt underskud i årene tilbage, siger Chresten Amby.

Attendo afviser dog, at de skulle spekulere i at minimere skatten i Danmark.

- Vi er ikke lykkedes med at skabe et overskud over tid, og så er det for os - ligesom for alle andre - at så bliver man ikke beskattet, siger kommunikationschef i Attendo-koncernen, Mårten Lewander.

Ifølge Bent Greve, professor i blandt andet skat og velfærd på Roskilde Universitet, kan det manglende overskud og skattebetaling dog også skyldes, at det ikke ser godt ud at tjene penge på ældre og syge mennesker.

- Og det har måske været en del af strategien med det her. Det skulle ikke se ud som om, man kunne tjene penge på at levere velfærd, siger Bent Greve.

Attendo-koncernen er begyndt at betale skat i Sverige, efter at et skattehul er blevet lukket.