Professor: Bureaukrati skal væk

Ledelse

19/6/14 12:35

Freja Eriksen

Beskæftigelsesreform bliver kun en succes, hvis jobcentre får tid til de ledige. Socialrådgiverne tvivler.

Skal det lykkes at opkvalificere ledige og formidle kontakt med virksomhederne, skal jobcentrene slippe papirbunkerne og vende opmærksomheden mod de ledige.

- Politikerne på Christiansborg skal turde slippe kontrollen med jobcentrene, så de får mulighed for selv udvikle lokale løsninger til fordel for de ledige, siger professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

- Tør man ikke frisætte jobcentrene, vil bureaukratiet fortsætte, siger han.

Han roser den beskæftigelsesreform, som regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative indgik onsdag aften for at række en hånd frem mod de ufaglærte ledige med tilbud om uddannelse.

Læs også: Tillidsreform i tomgang: Stigende frustrationer over offentlig modernisering

Men samtidig advarer han mod det bureaukrati, som hersker i de kommunale jobcentre.

Ifølge en analyse offentliggjort af Ugebrevet A4, netop som aftalen er faldet på plads, bruger sagsbehandlerne 74 procent af deres tid på at udfylde skemaer, følge op på samtaler og gå til møder. 

Kun 26 procent af tiden bruges på at tale med de ledige og virksomheder.

Fortsætter det "registreringstyranni" bliver det svært at føre reformen ud i livet, siger Flemming Ibsen.

- Hidtil har staten reguleret alle processer. Får jobcentrene ikke mulighed for at udvikle innovative og kreative løsninger, vil det dræbende bureaukrati fortsætte til skade for de ledige og virksomhederne, siger Flemming Ibsen.

Formand for socialrådgiverne, Majbrit Berlau, tvivler imidlertid på, at det lykkes.

- Det ville ikke være troværdigt, hvis jeg sagde, at vi nu får gang i afvikling af bureaukratiet, så sagsbehandlerne ikke skal bruge så meget tid på at taste oplysninger ind i alverdens systemer, siger hun til Ugebrevet A4.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.