Prognose afslutter krisen: Tusindvis flere i job

Velfærd

18/03/2014 11:52

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forventer, at beskæftigelsen stiger med 15.000 personer i både 2014 og 2015.

Der er udsigt til mere normale vækstrater og en stigning i beskæftigelsen herhjemme i både 2014 og 2015, lyder det i en ny prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Efter en BNP-vækst i 2013 på 0,4 procent forventes væksten at stige til 1,4 procent i år og til godt to procent i 2015.

- Stemningsskiftet slog igennem i dansk økonomi sidste sommer og har faktisk holdt ved. Samtidig har vi et gigantisk privat opsparingsoverskud afspejlet i nye rekorder på betalingsbalancen.

- Forudsætningerne for at få godt gang i dansk økonomi er derfor til stede, siger chefanalytiker Frederik Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en pressemeddelelse.

Ifølge prognosen er der en forventning om, at beskæftigelsen herhjemme vil stige med 15.000 personer i både 2014 og 2015.

Slår stemningsskiftet hårdere igennem på forbrugs- og investeringslysten, kan der dog komme meget mere gang i dansk økonomi, hvilket vil have en positiv effekt på arbejdsmarkedet, lyder det.

- Der er i øjeblikket flere indikatorer på, at det danske arbejdsmarked er i bedring. Gennem de sidste måneder har vi set flere jobåbninger og færre joblukninger. Det går ligeledes bedre i udlandet, og de danske eksportudsigter er positive.

- Hvis den hjemlige efterspørgsel kommer i omdrejninger, kan det komme til at gå betydeligt stærkere med vækstrater, som man normalt vil forbinde med opgangstider.

- Hvis det sker, kan vi faktisk forvente en beskæftigelsesfremgang på mere end 50.000 til og med 2015, forklarer chefanalytikeren, der står bag prognosen.

Sidste år var der en fremgang på arbejdsmarkedet til trods for en meget svag vækst i dansk økonomi. Det tyder på en sløj produktivitetsudvikling og et arbejdsmarked, der er ude af trit med produktionen.

Men analysen viser, at "den underliggende tilstand i dansk økonomi har det langt bedre, end hvad de overordnede tal giver indtryk af", siger Frederik Pedersen.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce