Rapport: Sundhedsvæsenets kontrolsystem er for slapt

Ledelse

11/06/2014 10:43

Freja Eriksen

En kulegravning af Sundhedsstyrelsens tilsyn viser, at der er behov for forbedringer på adskillige områder.

På mere end 50 punkter er der behov for at forbedre det kontrolsystem, som skal sikre, at danskerne ikke fejlopereres, diagnosticeres forkert eller overmedicineres.

Det konkluderer en international ekspertgruppe, som har foretaget en kulegravning af tilsynene i Sundhedsstyrelsen, som bliver offentliggjort onsdag, skriver Berlingske.

Ifølge ekspertgruppen, hvis kulegravning blev bestilt af den tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S), lever Sundhedsstyrelsen overordnet set op til de internationale standarder. Men der er stadig områder, hvor tilsynet ikke er godt nok.

Et eksempel er den indiske fødselspille Misoprostol, som Sundhedsstyrelsen ifølge Berlingske gav grønt lys til, at landets fødselsafdelinger kunne benytte sig af. 

Men Sundhedsstyrelsen kendte intet til Misoprostol-pillens virkning, da man ikke fik bedt den indiske producent om dokumentation for lægemidlet.

Derfor reagerede medarbejderne i Sundhedsstyrelsen ikke hurtigt nok på advarsler fra fagfolk om Misoprostols sjældne, men alvorlige bivirkninger.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) varsler procedure-ændringer i Sundhedsstyrelsen som følge af rapporten.

- Med den rapport, vi nu har fået, er det tydeligt for mig, at der er plads til forbedringer. Jeg har derfor bedt Sundhedsstyrelsen om en handlingsplan for, hvordan vi sikrer, at tilsynet lever op til internationale standarder og har den høje kvalitet, vi forventer, siger Nick Hækkerup i en mail til Berlingske.

Sundhedsstyrelsens administrerende direktør, Else Smith, kan godt genkende nogle at kritikpunkterne.

- Der er visse steder kritik, som jeg ser på med alvor. Vi går selvfølgelig nu i gang med at udarbejde den handlingsplan, som ministeriet har bedt os om med henblik på at løse nogle af de problemer, der peges på, og som jeg sådan set godt kan genkende, siger Else Smith til Berlingske.

Rapporten munder ud i seks hovedanbefalinger, hvor der blandt andet efterlyses et IT-system, der kan skabe overblik for klager med utilsigtede hændelser og bivirkninger, skriver Berlingske.

Samtidig skal der være en bedre kommunikation og en klarere ansvarsfordeling mellem landets tre embedslægeinstitutioner og Sundhedsstyrelsens hovedkvarter i København. 

Sundhedsstyrelsen skal fremlægge en handlingsplan inden udgangen af september.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce