Regeringen moderniserer 75 år gammel lejelov

Infrastruktur

11/06/2014 19:02

Nick Allentoft

Regeringen har sammen med EL, SF, V og DF indgået en aftale om modernisering af den 75 år gamle lejelov. Ind- og fraflytningssyn og forbud mod nyistandsættelse er til gavn for både lejer og udlejer, mener minister.

Regeringen er sammen med alle Folketingets partier med undtagelse af De Konservative og Liberal Alliance nået til enighed om en modernisering af den 75 år gamle lejelov.

Efter års tovtrækkeri under skiftende regeringer er det dermed lykkes for boligminister Carsten Hansen (S) at få skaffet et bredt flertal til en modernisering og forenkling af den omstridte lejelovgivning.

Aftalen byder på en stribe nye rettigheder til lejerne, mens udlejerne får en række nye forpligtelser, som udløser sanktioner, hvis de ikke overholdes.

- Vi har fået et forlig med en meget fin balance mellem lejere og udlejere. Det allervigtigste er, at det er et bredt forlig. Man siger jo, at boligen er det næstvigtigste valg efter valg af partner, så derfor er det vigtigt, at der er tryghed om ens bolig, siger Carsten Hansen.

Blandt andet indføres der obligatoriske ind- og fraflytningssyn af lejeboliger, og så skal udlejer ikke længere kunne kræve, at lejeren skal stå for en nyistandsættelse, men derimod kun en såkaldt "normalistandsættelse", når boligen fraflyttes.

Dansk Folkepartis boligordfører, Karina Adsbøl, hæfter sig ved, at forholdene for mindre udlejere forbedres.

- Det er aftalt, at udlejere af mindre huse med op til seks boliger samt udlejere, der kun ejer én bolig, slipper for at udarbejde 10-årige vedligeholdelsesplaner, ligesom det bliver billigere at opnå forhåndsgodkendelse af huslejen for disse udlejere, siger hun i en pressemeddelelse.

Derudover fusioneres leje- og boligreguleringsloven til én samlet lov to år efter lovændringen er trådt i kraft. 

Det vil ifølge Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, betyde "en markant forenkling af lovgivningen" og gøre lejeloven "mere gennemskuelig" for almindelige lejere.

Det er 75 år siden, at den socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning fik vedtaget den midlertidige lejelov, som ikke har været ændret væsentligt siden.

 

Minister: Ny lejelov sikrer færre husleje-tvister

By- og boligminister Carsten Hansen (S) fremhæver, at det nu bliver obligatorisk at lave ind- og fraflytningssyn med tilhørende rapporter, ligesom udlejere ikke længere kan kræve lejemål nyistandsat ved afleveringen.

- De fleste tvister mellem lejer og udlejer handler om, hvilken stand man overtog lejligheden i, og hvordan man afleverer den. Det bliver der nu klarhed over, fordi der bliver et krav om ind- og udflytningssyn alle steder på nær enkeltlejemål. 

- Det er en vigtig ting, for der er ingen grund til, at man skal skændes om det her. Hvis først man får dokumenteret det, så bliver det nemmere for både lejer og udlejer, siger Carsten Hansen.

Et andet punkt i den nye aftale betyder, at private udlejere, som kun udlejer en enkelt lejlighed, langt billigere kan få en forhåndsgodkendelse af lejen i Huslejenævnet. En forhåndsgodkendelse skal koste 500 kroner mod 3500 kroner i dag.

Det skal gøre det nemmere for de små udlejere at sikre sig mod, at lejerne kan få huslejen sat ned gennem en klagesag ved Huslejenævnet.

Regeringen har måttet give en række indrømmelser til udlejerne for at få Venstre og Dansk Folkeparti med i aftalen. 

Blandt andet er det blevet tilføjet, at den normalistandsættelse, som skal afløse den tidligere nyistandsættelsen, også skal omfatte maling af træ og jern (dvs. radiatorer, fodpaneler mv.). Derudover bliver de mindre udlejere, som ofte kun udlejer deres egen lejlighed, også undtaget af nogle af lejelovens bestemmelser.

Selvom regeringen fra starten havde et rødt flertal på plads, så var det afgørende for Carsten Hansen, at få Venstre og Dansk Folkeparti med i aftalen.

- Det allervigtigste er, at det er et bredt forlig. Man siger jo, at boligen er det næstvigtigste valg efter valg af partner, så derfor er det vigtigt, at der er tryghed om ens bolig, siger han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce