Regeringen tager til genmæle: Cevea-tal holder ikke

Politik

18/4/14 3:30

Der er ikke baggrund for at konkludere, at uligheden stiger mest i Danmark i perioden fra 2005 til 2012.

Regeringen går drastisk til værks over for tænketankens Ceveas konklusioner om, at uligheden er steget mest i Danmark i perioden 2005 til 2012, og at Danmark ikke længere er verdens mest lige land.

- Cevea-analysen misinformerer om ulighed, og der er ikke belæg for de konklusioner, som Cevea drager på baggrund af analysen, hedder det i en fælles erklæring fra Finansministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Regeringen tager til genmæle efter, at Cevea-analysen blev omtalt i medierne torsdag og affødte en lang række politiske reaktioner og debat.

- Realiteten er, at uligheden steg mest i slutningen af nullerne, blandt andet i lyset af udviklingen i boligpriserne, og den var uændret fra 2010 til 2011. 2012 er ikke dækket af Ceveas data, skriver ministerierne i erklæringen.

Tænketanken bruger den indikator for ulighed, som bruges af Eurostat, EU's statistiske kontor. Den kaldes ginikoefficienten, men Cevea bruger oplysningerne forkert, lyder det fra de to økonomiske ministerier.

- For det første dækker oplysningerne ikke perioden 2005 til 2012. Cevea har formentlig taget fejl af årstallet i Eurostats statistikbank, der refererer til interviewtidspunktet.

- Opgørelsen er nemlig baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt få tusinde danskere, som suppleres med indkomstoplysninger året før.

- Det betyder, at indkomstoplysningerne dækker perioden 2004 til 2011, og dermed kan de ikke bruges til noget om udviklingen i indkomstforskellene under den nuværende regering, hedder det videre fra de to ministerier.

Cevea konkluderer, at hvis udviklingen fortsætter, som den gjorde fra 2005-2012, vil uligheden i Danmark i 2020 ligge på samme niveau, som Rumænien og Bulgarien gør i dag.

- Der er uden fagligt grundlag at fremskrive det samlede mål for uligheden uden at basere det på udviklingen i familiernes indkomster og årsagerne til denne.

- Hertil kommer, at de af Cevea anvendte data ikke kan bruges over tid. Dermed er fremskrivningen i realiteten uden både datamæssig og teoretisk grundlag, skriver Finansministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Ministerierne peger på, at opgørelsen fra Eurostat generelt er forbundet med stor usikkerhed, især før 2010.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.