Regeringens nye sundhedsmål: Slut med usunde danskere

Velfærd

29/1/14 11:17

Syv nationale mål for danskernes sundhed skal sikre færre smøger og mere motion i de danske hjem.

Fremtidens dansker er hverken overvægtig, ryger, drikker for meget alkohol eller har ondt i sjælen.

Sådan lyder drømmen for sundhedsminister Astrid Krag (SF), der er klar med en række ambitiøse sundhedsmål, som frem mod 2024 år skal hjælpe danskerne til et længere, sundere liv.

De syv mål skal skære i antallet af rygere, alkoholiske genstande og fed mad. Til gengæld skal danskerne til at dyrke mere motion, lyder det.

Danmark kan på den måde få rettet op på et efterslæb på middellevealderen i forhold til lande, som vi normalt sammenligner os med. Målet er, at vores middellevetid om 10 år er tre år længere.

- De sørgelige kendsgerninger er, at vi halter bagud, når vi kigger på danskernes levetid. Der er også for mange, som er plaget af sygdom og smerter, og som må spise medicin for at komme ud af sengen og passe deres arbejde.

- Vi har endnu ikke formået at knække koden, når det gælder forebyggelse. Nu prøver vi på en ny måde, siger Astrid Krag til Berlingske.

Ifølge Politiken er forskellen på rige og fattige danskeres levealder næsten fordoblet på et kvart århundrede - fra 5,5 år til i dag knap 10 år.

Derfor sættes der også konkrete mål for den mentale sundhed. Personer med dårlig mental sundhed udvikler nemlig ofte usunde vaner i forhold til rygning, alkohol, inaktivitet, kostvaner og fysiske sygdomme.

Professor ved Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet Bjørn E. Holstein kalder det "en fantastisk fornyelse", at der nu bliver sat mål for den mentale sundhed, skriver Politiken.

Ifølge målene skal andelen af daglige rygere reduceres med en tredjedel, svarende til over en kvart million færre rygere. Samtidig skal også andelen af danskere med et skadeligt alkoholforbrug bringes ned.

Regeringen vil blandt andet opnå målsætningerne ved hjælp af partnerskaber med det private. Der følger 120 millioner kroner med til formålet, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.