47.446.642 kroner.
Det har Region Syddanmark valgt at punge ud med for løn, feriepenge og afspadsering til de ambulancefolk, der kom i klemme, da regionen valgte at droppe samarbejdet med selskabet Bios og i stedet selv ville stå for ambulancedrift. Regionen har gennemgået og behandlet anmeldelser om lønkrav fra Bios-tiden og i godt 70 procent af sagerne anerkender regionen kravene, fremgår det af en pressemeddelelse.
Alt om Bios sagen i Region Syddanmark
Læs meget mere om Bios overtagelse af ambulancekørslen i Region Syddanmark.
Klik ind på tema-siden her.
I alt 489 sager er blevet sat under lup. De drejer sig om medarbejdere, der i dag er ansat i Ambulance Syd.
- Det har været en stor opgave at gennemgå og behandle alle sagerne, for de er hver især komplekse – men nu er vi igennem dem, og senest på torsdag får medarbejderne svar på, hvordan de står, siger Rikke Vestergaard, koncerndirektør i Region Syddanmark. Samlet var der lønkrav for 66 millioner kroner, men i godt hver fjerde tilfælde vurderer regionen, at medarbejderne ikke har ret til den løn eller ferie, som redderne selv mener. De afviste krav var ifølge regionen udokumenterede. Tidligere har Lønmodtagernes Garantifond afvist at betale den manglende løn til Bios-redderne. Dermed stod Region Syddanmark selv med regningen. Det er blot en af mange udgifter for regionen, der sendte sin ambulancedrift i udbud. Det blev vundet fra Falck af selskabet Bios, der dog i 2016 gik konkurs, fordi man ikke kunne leve op til de forpligtigelser, der var i kontrakten. Ud af de 47 millioner udgør krav om feriepenge og afspadsering cirka 28 millioner kroner. Da medarbejderne er ansat i Ambulance Syd, videreføres krav om afspadsering og feriepenge som afspadsering og ferie til afholdelse.Samlet set er der anerkendt krav for 19 millioner kroner til udbetaling. Pengene vil blive udbetalt snarest, oplyser regionen.
OVERBLIK: Bios kørte ambulancer i under et år Bios overtog ambulancedrifter i Region Syddanmark i efteråret 2015. Knap et år senere gik selskabet konkurs. Bliv her klogere på sagen, hvor selskabet Bios fik en kort karriere med at stå for ambulancedriften i Syddanmark. 2014: * 25. august: Regionsrådet i Region Syddanmark beslutter, at Bios, et nystiftet dansk-hollandsk selskab, skal overtage ambulancedriften i Syd- og Sønderjylland og på Fyn fra 1. september 2015. Også selskabet Responce får en bid af kagen. De erstatter Falck. * September: Falck klager over beslutningen til Klagenævnet for Udbud. Falck mener, at selskabet er bedømt for lavt på en række parametre. Klagen får dog ikke virkning. * November: De første problemer melder sig blandt ambulancepersonalet. De efterlyser informationer om vagtplaner og vilkår. 2015: * Marts: Ambulanceredderne i Syddanmark begynder for alvor at sige op og i stedet tage job i andre regioner eller hos Falck. * 1. september: Driften af ambulancerne overgår officielt fra Falck til Bios. * Oktober: Vagtplanerne hænger ikke sammen for Bios. Det betyder for få ambulancer og langsommere responstid. Falck har tilsyneladende støvsuget markedet for reddere, lyder en af anklagerne. 2016: * Januar: Bios kan ikke stille med nok beredskaber. Fra 1. januar har selskabet skullet betale bod, hvis det ikke opfyldte kontrakten. Det er tilfældet i hele første kvartal. * Maj: Bios skal betale 13-15 millioner kroner i bod, men det afviser selskabet. Argumentet er, at der har været reddermangel på grund af blandt andet Falcks ageren. Regningens betalingsdato bliver udskudt. * Juli: Bios' regnskab viser et underskud på 42 millioner kroner. Fyens Stiftstidende afslører, at Region Syddanmark har forudbetalt 31,5 millioner kroner for meget til Bios. Regionen indkalder Bios til et hastemøde. Selskabet går med til at betale pengene tilbage, men det kan ikke ske på en gang. * Juli: Bios og Region Syddanmark kan ikke blive enige om en plan for tilbagebetaling, så regionen begærer Bios konkurs til skifteretten i Odense. Bios bliver erklæret konkurs. * August: JydskeVestkysten skriver, at Region Syddanmark har 63 millioner kroner til gode hos Bios. Gælden kommer fra fejlagtig ekstra udbetaling og samlet bod, der er løbet op i 31,8 millioner kroner. * 15. august: I henhold til planen overtager Region Syddanmark driften af ambulancerne. * 7. september: Lønmodtagernes Garantifond afviser at betale den løn, som Bios ikke har betalt selskabets ansatte. 2017: * 8. januar: Region Syddanmark har gennemgået 489 sager om lønkrav fra Bios-tiden. I alt er der godkendt bagudrettede krav for godt 47 millioner kroner. Kilder: JydskeVestkysten, Fyens Stiftstidende og DR Fyn. /ritzau/