Flygtningetrykket er tilsyneladende aftagende for denne omgang. Rødbyhavn pakker sammen. Her er det Padborg, hvorfra DSB i dag har kørt flygtninge til København. Foto: Ilone Gondesen

Rødbyhavn pakker sammen efter flygtningekaos

Ledelse

10/09/2015 21:25

Nick Allentoft

Efter at have været i undtagelsestilstand, pakker Rødbyhavn nu sammen. Flygtningetilstrømningen er stoppet.

Stabilitet, ro og en blød bamse at lege med. 

En selvfølge for de fleste danske børn, men en tiltrængt adspredelse og tryghed for de mange børn af flygtninge og migranter, der i de seneste døgn har opholdt sig i en sportshal i Rødbyhavn, mens forældrene håbede på at få lov at rejse videre mod Sverige.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Torsdag aften, da sportshallen var blevet tømt for sine udenlandske gæster, der havde fået lov at rejse videre, gjorde Red Barnet status. 

I de forløbne døgn har den velgørende organisation drevet en familiezone i hallen i Rødby som et frirum til de udmattede børn.

- De skulle lige vænne sig til os. De vidste jo ikke, hvem vi var, fortæller børnepsykolog Anne-Sophie Dybdal til Ritzau. 

Ud over at tilbyde børnene et sted at være med børne-møbler og legetøj, har Red Barnets frivillige afledt børnenes opmærksomhed, når de pressede forældre har reageret over deres situation med frustration og vrede.

- Mange af familierne har været under pres længe. Nerverne sidder uden på tøjet. Vi synes, vi var på det rette sted på det rette tidspunkt, siger hun.

De sidste flygtninge og migranter forlod Rødbyhavn torsdag morgen.

Nu går de sidste hjælpearbejdere og samler overskydende mad og tøj sammen. 

- De er trætte, siger en frivillig fra Red Barnet. 

Politiafspærringerne er fjernet, og hallen er er igen åben for offentligheden. 

Omkring 20 politifolk sidder sidst på eftermiddagen torsdag fortsat samlet på Rødby Færge station. De drikker kaffe, og forklarer, at deres afslappede holdning er en afspejling af status lige nu: Alt ånder fred i den lille færgeby.

Ikke langt fra står en tv-journalist fra Al Jazeera. Han er lidt skuffet, for han er rejst langt, og indtil videre har han stået på stationen i tre timer. Men han tror ikke, der kommer flere flygtninge, siger han. 

Og det er også meldingen fra beredskabet på Lolland-Falster. De oplyser, at der ikke længere er behov for modtagecenteret, og at håndteringen af flygtninge og migranter nu er gået over til Udlændingestyrelsen.

Hos Red Barnet oplyser Anne-Sophie Dybdal, at børneteamet er klar til at rykke ud igen med kort varsel, hvis det skulle blive nødvendigt.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce