Sådan ser volden mod kvinder ud i Danmark og i Europa

Velfærd

05/3/14 9:35

Danmark topper på flere kedelige parametre i en ny undersøgelse om vold mod kvinder i EU-landene. Se her hvor.

En stor undersøgelse i de 28 EU-lande sætter fokus på vold mod kvinder, og her indtager Danmark flere ubehagelige topplaceringer.

* Hver tredje danske kvinde (32 procent) har oplevet fysisk eller seksuel vold i et parforhold. EU-gennemsnittet er 22 procent. Den fysiske vold består hovedsageligt af skub og slag.

* Danmark er det land i EU, der har den højeste procentdel (40 procent) af kvinder, der siden de var 15 år, har oplevet fysisk eller seksuel vold begået mod dem af en, der ikke var deres partner. Herefter følger Holland (35 procent) og Sverige (34 procent).

* Det anslås, at 13 millioner kvinder i EU har oplevet fysisk vold i løbet af året op til undersøgelsen. Det svarer til syv procent af alle kvinder mellem 18 år og 74 år.

* En ud af 10 kvinder i EU's lande har været udsat for en form for seksuel vold. En ud af 20 er blevet voldtaget.

* Fire ud af fem danske kvinder har, siden de var 15 år, oplevet sexchikane. Kun Sverige ligger højere med en andel på 81 procent af kvinderne.

* I alt regner man med, at mellem 83 millioner og 102 millioner kvinder i EU-landene har oplevet sexchikane. Det svarer til mellem 45 og 55 procent.

* 35 procent af danske kvinder har oplevet psykisk vold fra en nuværende partner, hvilket er det tredjehøjeste tal i EU. De er eksempelvis blevet ydmyget, truet eller låst inde. Gennemsnittet for alle lande er på 23 procent.

* Danske kvinder er sammen med lettiske kvinder ifølge undersøgelsen dem, der blev udsat mest for psykisk vold i et parforhold i hele EU. Det gælder 60 procent af kvinderne.

* Sammen med Belgien, Tyskland og Finland melder danske kvinder om den højeste hyppighed af stalking. Det gælder 24 procent af kvinderne, siden de fyldte 15 år.

* Undersøgelsen er den hidtil største om vold mod kvinder i EU. I alt er 42.000 tilfældigt udvalgte kvinder i alderen 18 år til 74 år blevet interviewet.

Kilde: Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder FRA's rapport "Violence against Women Survey"

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.