Sådan vil stemmeslugere gafle flere stemmer før EU-valg

Politik

14/4/14 7:29

Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti står til fremgang ved EU-parlamentsvalget, viser ny måling.

Det er de tre største partier på den landspolitiske scene, Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, der står til suverænt størst opbakning ved det kommende valg til EU-Parlamentet, viser en ny Voxmetermåling for Ritzau.

For alle tre partier er der samtidig tale om en markant fremgang i forhold til valget i 2009.

Venstre står til at få størst opbakning, nemlig fra 28,1 procent af de personer, der på nuværende tidspunkt har besluttet sig. Socialdemokraterne står til 27,1 procent af stemmerne, mens Dansk Folkeparti får 20,4 procent.

Dansk Folkepartis spidskandidat, den EU-skeptiske Morten Messerschmidt, der er spået et personligt kanonvalg, tror, at den store opbakning til DF skyldes en gryende bekymring over EU.

Blandt andet illustreret ved den nuværende diskussion om EU's indflydelse på uddelingen af danske velfærdsydelser til EU-borgere, der kommer til landet for at arbejde.

- Jeg tror, folk er trætte af, at det ikke er Folketinget, der har den endelige beslutning i forhold til, hvem der skal have danske velfærdsydelser.

- Det er også derfor, vi ser, at de andre partier har indtaget en langt mere EU-skeptisk retorik i forhold til tidligere. Jeg tvivler dog på, at de følger den op af en politisk ændring, siger han.

Både SF og Konservative går markant tilbage i målingen i forhold til valget i 2009, ligesom de også oplever vigende tilslutning i landspolitikken.

Partierne har dog i henholdsvis Margrete Auken og Bendt Bendtsen de måske mest kendte kandidater, hvilket kan blive afgørende, når valgkampen for alvor skydes i gang.

Venstres Ulla Tørnæs tror, at vælgerne kommer til at honorere partiets balance mellem at tage danskernes bekymring om EU alvorligt, samtidig med at partiet ser EU som et godt middel til at skabe velstand i Danmark.

- I modsætning til regeringspartierne vil vi tage danskernes bekymring alvorligt. Men vi vil også lægge vægt på, at det overordnet set er en kæmpe fordel for Danmark, at vi er med i det europæiske fællesskab, siger hun.

Socialdemokraternes Jeppe Kofod vil, ligesom regeringen gør nationalt, lægge vægt på, at der skal skabes arbejdspladser.

- Det er vigtigt, at vi får sat gang i den europæiske beskæftigelse og får skabt vækst. Jeg tror, at danskerne vil sætte kryds ved dem, der kan løse Europas og dermed også Danmarks problemer bedst, siger han.

/ritzau/