Det skal være slut med den seniorjobordning, der giver ledige tæt på pensionsalderen ret til et job i kommunen.
Det mener landets 98 kommuner, der vil have ordningen skrottet eller lavet fuldstændig om.
Seniorjobordningen betyder, at ledige, der har opbrugt deres dagpenge og er fem år fra efterlønsalderen kan henvende sig hos den lokale kommune og kræve et job til den overenskomstfastsatte løn. Det gælder, uanset hvilke kvalifikationer den ledige har, og uanset om kommunen har brug for den ekstra arbejdskraft.
Beskæftigelsesreform 2014
Det gælder, uanset hvilke kvalifikationer den ledige har, og uanset om kommunen har brug for den ekstra arbejdskraft.
- Det er et problem, at man kan banke på hos rådhuset, og så har man retskrav på at få et job, uanset om man har kvalifikationer, vi kan bruge eller ej, siger Michael Ziegler (K), formand for Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleudvalg og borgmester i Høje-Taastrup Kommune. Selv om det er staten, der dækker hele kommunens lønudgift til seniorjobbene, vil kommunerne alligevel gerne af med den gratis arbejdskraft. Det skyldes ifølge Michael Ziegler blandt andet, at kommunerne kun må bruge den gratis arbejdskraft til opgaver, der ellers ikke ville blive gjort og ikke berører kommunernes kerneopgaver. Dermed skal kommunerne i mange tilfælde opfinde nye job som eksempelvis at vaske vejskilte. Seniorjobordningen blev aftalt i 2006 og trådte i kraft i 2008. Frem til 2012 var under 500 danskere i seniorjob. Siden da er ordningen eksploderet, så der ved udgangen af 2016 var over 4000 i seniorjob. Da ordningen blev etableret, aftalte partierne bag ellers at genforhandle ordningen, hvis flere end 1500 personer benyttede den.
Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, fortæller, at partiet støtter ordningen, men er villige til at undersøge hvorvidt den har vokset sig for stor.
Han opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger.
DF: Kommunerne har svigtet ledige
Kommunerne skal øge indsatsen for at få ledige tæt på efterlønsalderen ud på arbejdsmarkedet i stedet for i seniorjob.
Det mener beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti Bent Bøgsted i kølvandet på, at landets 98 kommunerne ifølge Børsen vil afskaffe seniorjobordningen.
- Vi synes, at kommunerne har svigtet i at få dem tilbage på arbejdsmarkedet. Det er der, hvor der skal laves en større indsats. Jobkonsulenterne i kommunen skal have kontakt til arbejdsgiverne og finde ud af, hvor det er muligt at få seniorerne i beskæftigelse, siger Bent Bøgsted.
Hvis den ledige er nedslidt, skal personen i stedet på seniorførtidspension.
DF mener, at ministeren skal sende en opfordring til kommunerne.
- Der er mulighed for, at ministeren kan sende et brev til kommunerne om at de skal styrke indsatsen for at få seniorerne, der står til et seniorjob, tilbage på arbejdsmarkedet, siger Bent Bøgsted.
I et skriftligt svar til Børsen skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V):
- Regeringen har endnu ikke taget stilling til, om vi skal forslå ændringer i seniorjobordningen.
FAKTA: Disse personer kan få seniorjob
Landets 98 kommuner vil skrotte seniorjobordningen, der betyder, at ledige ældre kan gøre krav på et job i kommunen.
Herunder kan du læse mere om betingelserne i ordningen:
* For at få et seniorjob er det en betingelse, at du er tilmeldt efterlønsordningen, og at du vil opfylde anciennitetskravet for efterløn, når du når efterlønsalderen. Du skal fortsætte med at betale efterlønsbidrag.
* Du skal også have opbrugt retten til midlertidig arbejdsmarkedsydelse og være medlem af en a-kasse.
* Hvis din dagpengeret udløber, mindre end fem år før du har ret til efterløn, har du ret til et seniorjob i din kommune.
* Kommunen har pligt til at ansætte dig i et seniorjob senest to måneder efter den dato, hvor du ansøger om seniorjobbet. Det kan dog tidligst ske ved udløbet af dagpengeperioden.
* I et seniorjob gælder de overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår for det pågældende arbejde eller de vilkår, der sædvanligvis gælder for tilsvarende arbejde.
* Du har ikke krav på at blive ansat inden for et bestemt område.
* Seniorjob er støttet arbejde og kan derfor ikke berettige til en ny dagpengeret.
* Kommunen får et tilskud fra staten til at dække udgifter i forbindelse med ordningen.
Kilder: Beskæftigelsesministeriet, min-a-kasse.dk, ak-samvirke.dk
/ritzau/