Else Smith er fyret efter fem år som direktør for Sundhedsstyrelsen.

Skandaler koster Sundhedsstyrelsens direktør jobbet

Ledelse

12/03/2015 16:53

Nick Allentoft

En lang række kontroversielle sager koster Else Smith jobbet som administrerende direktør, erfarer Ritzau. Sundhedsordførere glæder sig, mens Lægeforeningen kalder det en katastrofe.

Efter næsten fem år på posten er Else Smith torsdag blevet fritstillet som administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen. 

Det er flere problematiske sager i styrelsen, som har kostet hende jobbet, bekræfter sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

- Der er brug for at få ryddet op og moderniseret Sundhedsstyrelsen. Vi har gennem en årrække - under skiftende direktører og ministre - set en række sager, som har skabt usikkerhed om tilsynet med det danske sundhedsvæsen, siger Nick Hækkerup i en pressemeddelelse. Sager, som har gjort befolkningen usikker på, om tilsynet med vores sundhedsvæsen fungerer godt nok, lyder det fra ministeren.

Senest kunne DR Nyheder i februar fortælle, at Sundhedsstyrelsen udelod væsentlige oplysninger i sin redegørelse om styrelsens behandling af sagen om en hjerneskadet psykiater fra Vestjylland.

Sagen førte til dødsfald og flere tilfælde af fejlmedicinering af børn.

Torsdag oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse, at man har sendt yderligere 522 breve til patienter, der har været til behandling hos den hjerneskadede psykiater. Tilbage i februar fik 1379 patienter tilsendt et brev med samme besked. 

Tidligere har Ekstra Bladet afsløret, at en læge fra Slagelse over en periode udskrev store mængder afhængighedsskabende lægemidler til patienter, selvom Sundhedsstyrelsen flere gange var advaret mod situationen.

I februar meddelte SF og Dansk Folkeparti, at de mente, at Else Smith burde trække sig fra sin post i Sundhedsstyrelsen, og begge partier er tilfredse med, at direktøren nu går af, så der kan blive ryddet op i styrelsen.

61-årige Else Smith har været ansat i Sundhedsstyrelsen siden 2004 og været direktør siden august 2010.

Sundhedsordførere håber på oprydning i Sundhedsstyrelsen Både SF og Dansk Folkeparti har tidligere været ude med et krav om at få Sundhedsstyrelsens direktør, Else Smith, fyret. 

Torsdag fik de deres vilje, da direktøren blev fritstillet, og det glæder partiernes sundhedsordførere. 

- Umiddelbart tænker jeg, at der er brug for en oprydning i Sundhedsstyrelsen. Jeg er glad for, at sundhedsministeren sætter sig i spidsen for den, siger Özlem Cekic (SF), der havde mistet tilliden til Sundhedsstyrelsen under Else Smiths ledelse. Vi kunne ikke være sikre på, at Sundhedsstyrelsen kunne holde øje med de læger, der tilbyder behandlinger. Denne sag er kun en ud af mange, siger hun.

Også Dansk Folkepartis ordfører, Liselott Blixt, mener, at fyringen er en naturlig konsekvens af, at Sundhedsstyrelsen vildledte Folketinget om sin behandling af indberetninger om en hjerneskadet psykiater, der fortsat behandlede patienter.

- De har løjet for os. Selvfølgelig skal det have nogle konsekvenser, siger hun.

Lægeforeningen om direktør-fyring: Det er en katastrofe

Lægeforeningen er rystet over, at Sundhedsstyrelsens direktør, Else Smith, torsdag er blevet fyret som følge af en række kontroversielle sager i styrelsen.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) oplyser, at fyringen blandt andet kommer som led i en større oprydning i Sundhedsstyrelsen. Men fyringen er reelt en brik i et politisk spil, lyder kritikken fra Lægeforeningen.

- Konsekvensen er, at Sundhedsstyrelsen nu står uden ledelse. Det er en katastrofe og giver ikke rigtig mening uden for Christiansborgs tykke mure, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, i en pressemeddelelse. 

Fyringen af Else Smith kommer blandt andet i kølvandet på en alvorlig sag om en hjerneskadet psykiater, der fik lov til at arbejde på trods af, at flere advarselslamper blinkede over en længere periode. 

- Men desværre har nogle politikere ladet sig gribe af spillet og har valgt at se bort fra, at Sundhedsstyrelsen faktisk er i gang med at realisere en plan fra efteråret - blandt andet på baggrund af denne sag - som skal sikre et mere effektivt og aktivt tilsyn og fokusere på alvorlige sager, siger Mads Koch Hansen.

Styrelsen sendte i september sidste år en handlingsplan til sundhedsministeren, hvor styrelsen foreslog 25 nye indsatser fordelt på ni områder, der skulle sikre, at styrelsen bliver bedre til at reagere, hvis patienter får en dårlig behandling i sundhedssystemet.

Dengang blev planen modtaget positivt af Nick Hækkerup.

- Derfor er det mildt sagt uklædeligt, når de samme politikere er klar til at afskedige Sundhedsstyrelsens direktør, som under svære betingelser faktisk forsøger at gennemføre efterårets plan for, hvordan sundhedsvæsnet kan få et bedre tilsyn, siger Mads Koch Hansen.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce