Skats digitale gældsvåben ramt af flere nedbrud

Infrastruktur

26/3/14 8:30

Freja Eriksen

Skat har store problemer med det it-system, der skulle hjælpe med at inddrive gæld til det offentlige.

Så sent som mandag brød systemet ned igen. Det samme er sket flere gange før, bekræfter Skats ledelse, der ifølge Politiken onsdag har iværksat det, der i stigende grad ligner en redningsaktion for det omdiskuterede og stærkt forsinkede digitale inddrivelsessystem EFI.

Skats indsatsdirektør Jens Sørensen afviser, at nedbruddene har kostet staten penge eller haft betydning for inddrivelsen af danskernes gæld til de offentlige kasser. Ikke desto mindre sætter Skat nu alle kræfter ind på at behandle de mange gældssager, der er så tæt på at være forældede, at skattemyndighederne riskerer at miste retten til at kradse pengene ind.

Hvor mange sager – og hvor store beløb der er tale om – har det ikke været muligt at få oplyst, skriver Politiken. Men problemet er så presserende, at Skat har sat 320 fuldtidsansatte skattefolk til udelukkende at behandle forældelsestruede krav de næste to uger.

Det fremgår af et brev til medarbejderne fra indsatsdirektør Jens Sørensen, der også gør det klart, at der bliver tale om et betydeligt overarbejde.

Læs også: Sådan kan nyt Cyber Crime Center bremse it-kriminelle

- Opgaven har en volumen, der gør, at det bliver afgørende, at alle bidrager, også i et omfang, som gør, at det bliver nødvendigt, at der arbejdes over i større eller mindre grad, skriver Jens Sørensen i et brev til medarbejderne dateret 24. marts.

De folkevalgte statsrevisorer har gennem de seneste fem år med bekymring fulgt forsinkelserne af EFI.

- Det er sådan set fornuftigt nok at sikre sig, at Skat kan gøre krav gældende over for de borgere og virksomheder, som skylder det offentlige penge. Men det er en kortsigtet løsning, siger formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF) til Politiken. Han peger på, at andre opgaver må vente, når kræfterne bliver samlet om at forny de krav, der er ved at blive for gamle.

- Det kan gå ud over den almindelige skatteligning af borgere og virksomheder. Skat har høstet rationaliseringsgevinsterne, inden EFI fungerer«, siger Peder Larsen, der mener, at det må være bittert for de fyrede medarbejdere at se andre ansatte blive kaldt på overarbejde.

Netop den adfærd er tæt på at være uanstændig, mener Jørn Rise, formand for Dansk Told- og Skatteforbund, der repræsenterer hovedparten af Skats ansatte:

- Det er rent ud sagt langt ude, at man med den ene hånd afskediger skattefolk i stort antal og med den anden forlanger, at folk påtager sig et betydeligt overarbejde, siger Jørn Rise til Politiken med direkte henvisning til Skats seneste fyringsrunde, der kostede omkring 330 medarbejdere jobbet.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.