Skoleleder: Høreværn er en del af moderne undervisning

Velfærd

12/04/2014

Nick Allentoft

Undervisningsmetoderne har ændret sig, og høreværn kan være et nødvendigt redskab, mener Skolelederforeningen.

Lydafskærmende høreværn bliver brugt mere og mere, når skoleelever skal forsøge at koncentrere sig i klasseværelset.

Høreværnene bliver dog ikke brugt af nød, fordi der er for meget larm og støj i klasseværelset, men fordi det er et praktisk redskab i et moderne undervisningslokale. 

Det forklarer Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal, over for Ritzau.

- Børn lærer på mange måder, og lærerne skal undervisningsdifferentiere. Selv om der arbejdes inden for samme emne, sidder nogle stille og læser en svær tekst og har brug for høreværn, fordi andre sidder i gruppearbejde og har brug for at diskutere sig frem.

- I nogle tilfælde kan det at tage høreværn på fremme læringen, siger Claus Hjortdal.

Værktøjsvirksomheden Engrospriser ApS har ifølge Politiken oplevet et salgsboom af børnehøreværn og alene i 2013 og 2014 solgt knap 10.000 af dem til både skoler og privat til forældre.

I lørdagsavisen får den stigende brug af høreværn kritik af Ole Juhl, der er centerleder på Dansk Center for Undervisningsmiljø. Han kalder høreværnene for en pædagogisk falliterklæring og en symptombehandling på støj i klasserne.

Den kritik giver Claus Hjortdal ikke meget for.

- Hvis man vælger at tro på, at læring handler om, at der står en lærer oppe ved tavlen og snakker til børnene hele tiden, og der så er for meget uro, så nogle må have høreværn på, så har han jo ret.

- Men eleverne sidder jo netop ikke med dem på, når læreren har klasseundervisning, siger han.

Den forklaring kalder Danske Skoleelevers formand, Miranda Wernay Dagsson, for en dårlig undskyldning. Hun peger i stedet i retning af lærerne, som skal blive bedre til at håndtere støj i klasselokalerne.

- Jeg synes ikke nødvendigvis, det skal være mere kæft, trit og retning, men lærerne skal være bedre rustet til klasseledelse, så de kan få eleverne til at arbejde med deres opgaver og være koncentreret i timerne, siger Miranda Wernay Dagsson.

Og selv om høreværnssalget er steget, er det ikke et emne, der har fyldt meget hos Skolelederforeningen.

- Vi har ikke modtaget nogle henvendelser om brugen af høreværn som arbejdsredskab, så jeg vil ikke sige, at det er en pædagogisk trend, siger Claus Hjortdal.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce