Socialdemokraten Marie Stærke gør comeback i Køge

Politik

22/11/17 6:27

Nick Allentoft

Flertal med både Liberal Alliance, DF, Enhedslisten og Socialdemokratiet gør Marie Stærke (S) til borgmester.
I Køge er der comeback til tidligere borgmester Marie Stærke (S) efter en bred aftale mellem S, DF, Liberal Alliance og Enhedslisten.    Det bekræfter den 38-årige socialdemokrat efter forhandlinger med de øvrige partier natten til onsdag. 

Alle historier om KV/RV17 resultater

Vi har samlet alle historier om valgresultaterne på denne temaside.

- Det er med mig som borgmester. Det er jeg selvfølgelig stolt og glad - men også ydmyg - over. For det bliver et farverigt flertal, jeg kommer til at sidde med. Men der er respekt og tillid, siger Marie Stærke.

Køge var frem til 2013 en udpræget socialdemokratisk kommune, da det lykkedes den konservative Flemming Christensen at gøre en ende på mere end 90 års socialdemokratisk styre.    Marie Stærke var borgmester fra 2007 til 2013.    Hun har fokus på børn, ældre og "de klassiske velfærdsområder". Desuden vil hun stå i spidsen for en afbureaukratisering.   - Vi vil gerne gå i front på at modernisere den offentlige sektor, siger Marie Stærke.    Socialdemokratiet gik 7,2 procentpoint frem i Køge. Partiet får 10 af byrådets 27 pladser. I 2013 fik partiet syv pladser i byrådet.   Også De Konservative går frem. Partiet vinder to mandater og har dermed fire. Venstre mister 10,2 procentpoint og går fra ti til seks mandater.   På den måde afspejler resultatet i Køge i grove træk landsresultatet efter tirsdagens kommunalvalg.    På landsplan er Socialdemokratiet det største kommunale parti.    Partiet går knap tre procentpoint frem efter kommunalvalget og sidder på 32,4 procent af stemmerne i landets 98 kommuner.    Både Venstre og Dansk Folkeparti har derimod fået mindre opbakning end ved valget i 2013. Det gælder også i Køge.   Forhandlingerne om en kommunal konstituering kan i princippet løbe helt frem til det konstituerende møde, som skal afholdes i perioden 1. december til 15. december.   På det konstituerende møde bliver de politiske aftaler endeligt bekræftet. Først herefter er aftalerne bindende.   /ritzau/

Annonce