Statens indtjening fra fotofælder vil eksplodere i 2015

Infrastruktur

17/2/14 10:12

Nick Allentoft

Statens bødeindtægter bliver næsten tredoblet, når ejeren og ikke føreren af bilen skal betale fartbøderne.

Der bliver skruet gevaldigt op for statens indtægter fra de automatiske fotofælder de kommende år, viser et skriftligt svar fra justitsminister Karen Hækkerup (S) til Venstres retsordfører Karsten Lauritzen forud for et samråd tirsdag.

Mens indtægterne i 2013 lød på 353 millioner kroner, ventes tallet i 2015 at stige til 925 millioner.

Ud over at politiet øger sin indsats på området, skyldes det blandt andet, at regeringen sammen med Enhedslisten vil indføre et princip, hvor det ikke længere er føreren af bilen, men ejeren, der hæfter for eventuelle fartbøder.

Men det er et forfejlet retssikkerhedsmæssigt skred i jagten på penge, mener Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

- Man er parat til at dømme en anden person, end den, der har overtrådt loven. Det vil jeg definere som et massejustitsmord. 

- Det må være sådan, at det er den person, der har brudt loven, i dette tilfælde føreren af bilen, der skal stilles til ansvar, siger han.

Den kommende lovændring skyldes, at politiet i mange tilfælde må droppe at sende en bøde ud, fordi billederne fra fotofælderne er for dårlige.

I 2012 var 36.000 billeder fra fotofælderne så utydelige, at man ikke kunne identificere føreren, selvom man godt kunne se nummerpladen på bilen, og dermed altså hvem der ejer den. 

Med objektivt ansvar vil bøden lande hos bilejeren, medmindre en anden står frem og erkender sin skyld ved at have været fører af bilen.

Hos Enhedslisten, der sammen med SF og regeringen lægger stemmer til lovforslaget, erkender trafikordfører Henning Hyllested, at objektivt ansvar er "betænkeligt", men at fordelene ved det konkrete forslag er så markante, at man er gået med til det.

- Vi vurderer, at det giver så store forbedringer af færdselssikkerheden, at vi er parate til at stemme for. Det er jo også et retssikkerhedsmæssigt problem, at over 35.000 bøder ikke kan udskrives, fordi billederne er for dårlige. 

- Og da langt de fleste overtrædelser sker af personer fra samme husstand som bilejeren, så tror jeg ikke, at det vil opleves som et voldsomt indgreb, siger Henning Hyllested.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.