Sund mad koster 15 kr. om dagen

Velfærd

17/08/2014

Nick Allentoft

Det er ikke dyrt at leve sundt. Man kan overholde Fødevarestyrelsens anbefalinger til kosten for under 20 kroner om dagen. Det viser beregninger, som Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, har lavet for Politiken.

»Jeg hører nogle gange, at det er meget dyrt at spise sundt. Jeg havde en fornemmelse af, at det ikke helt kunne passe. Så jeg tog det som lidt af en udfordring«, siger Las Olsen til Politiken. Efter kort tid med hovedet nede i Fødevarestyrelsens anbefalinger, lister over næringsindhold og en prisliste fra nemlig.com lavede han tre forslag.

Et af dem kom helt ned på 14,54 kroner for at dække ernæringsbehovet for en voksen mand – med et par store skåle havregryn og en middag med stegt sild, ris, rosenkål og gulerødder. Med lidt mere tid erklærer Las Olsen sig klar til at finde mange andre forslag, der rammer et stykke under en tyver, og med pæn variation. I et af hans andre forslag er der plads til mayonnaise til æggemaden.

Flere ernæringseksperter siger god for menuen, om end den har små skønhedsfejl – for eksempel mangler der jern. »Det er lidt af en myte, at det skal være dyrt at leve sundt – det er noget, man kan skyde ind foran sig for at forsvare, hvorfor man ikke gør det« siger Sisse Fagt, der er seniorrådgiver ved DTU Food, til Politiken.

Knud Juel, der er professor og forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, er overrasket over, at man kan komme ned under 15 kroner, og han er glad for, at der arbejdes på at punktere myten om den dyre sunde mad. »Der er ingen tvivl om, at prisen har en rolle, men hvis man virkelig vil opnå noget, skal politikerne turde gøre mere. Desværre er vi i Danmark åbenbart meget følsomme over for det, vi opfatter som løftede pegefingre«, siger han til Politiken. 

Mest Læste

Annonce