Sundhedsøkonom om ingen køkkener på sygehuse: Meget dumt

Velfærd

07/11/13 9:46

Freja Eriksen

Man går glip af den økonomiske gevinst, hvis der ikke er køkkener på supersygehuse, vurderer sundhedsøkonom.

Det vil ramme som en boomerang i nakken, hvis fire ud seks nye supersygehuse bliver bygget uden et hospitalskøkken.

Det mener professor i sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet Jes Søgaard. 

Ifølge Jyllands-Posten vil der i de seks nye sygehuse, som kommer til at ligge i Hillerød, Køge, Odense, Aarhus, Aalborg og Gødstrup ved Herning, kun være afsat penge til køkkener i de to sidstnævnte.

- Det er meget dumt og meget kortsigtet. Nu skal man have leveret maden udefra på en eller anden måde, og det betyder, at regningen vil blive påført driftsomkostningerne, siger Jes Søgaard og tilføjer:

- Det du sparer nu i anlæg, får du efterfølgende i øget drift, og derved får man ikke de produktivitetsbesparelser, man har forudsagt ved det her byggeri.

Ifølge Jes Søgaard er forventningen, at man opnår en årlig produktivitetsgevinst på fire procent med de nye supersygehuse.

Men det er ikke kun køkkenerne, der bliver sparet på i sygehusene. Der bliver også færre sengepladser, end der i første omgang blev lagt op til.

Det er stærkt problematisk, påpeger Kræftens Bekæmpelse over for Jyllands-Posten. Organisationen understreger, at antallet af kræftpatienter vil stige med omkring 50 procent i de kommende år.

Og den bekymring deler Jes Søgaard.

- Der skal være faglig ræson i det. Du kan ikke bare sidde ved et skrivebord i Finansministeriet og sige, at nu skærer vi 30 procent. Du er nødt til at lave nogle ret grundige fremskrivninger af, hvad vil der komme af patienter på de forskellige områder.

- Der kommer mange flere kræftpatienter over de næste 10 år, og dem er vi nødt til at have plads til. Vi kan vel ikke begynde at behandle kræftpatienter ambulant i stor stil, siger han.

Da den daværende VK-regering i 2007 præsenterede idéen om nye supersygehuse landet over, var der afsat 80-90 milliarder kroner til de nye byggerier. I dag er budgettet halveret.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.