Tilbagebetaling af EU-støtte: Nu har fire partier fundet sjusk med støtten

Politik

03/11/16 7:22

Nick Allentoft

SF refunderer 57.000 kroner til Den Grønne Gruppe i EU-Parlamentet for støtte til Folkemødet, skriver BT. Dermed er nu fire partier gået bodsgang.

SF betaler 57.000 kroner tilbage til Den Grønne Gruppe, som partiet tilhører i EU-Parlamentet.

Det skriver BT.

Under Folkemødet på Bornholm i 2015 betalte Den Grønne Gruppe 28.484 kroner for SF's telt, inventar og strøm. Der blev også brugt 20.000 kroner på SF's avisannonce, som orienterede om SF's telt på Folkemødet.

Folkemødet sluttede fire dage før folketingsvalget. Det ændrede "konteksten for dette arrangement". Det skriver Den Grønne Gruppe, som tidligere har støttet SF ved Folkemødet, til BT.

"Gruppen blev ikke gjort bekendt med denne ændrede kontekst på det tidspunkt", skriver Den grønne Gruppe.

EU-Parlamentet har før tvunget Dansk Folkeparti til at betale over halvanden million kroner tilbage. DF brugte blandt andet penge til at leje skonnerten Halmø, som sejlede rundt til danske havne før kommunalvalget.

Partier må ifølge EU-Parlamentets regler ikke bruge penge til aktiviteter, der angår en national valgkamp.

Derfor betaler SF nu 57.00 kroner tilbage til Den Grønne Gruppe, siger SF's partisekretær Jens Andersen.

- Set i det lys må vi selvfølgelig betale Margrethes (Auken) andel, i stedet for at gruppen betaler det, siger Jens Andersen til BT.

SF's EU-parlamentariker Margrete Auken kommenterer tilbagebetalingen af 57.000 kroner med disse ord:

- Den Grønne Gruppe er helt enig med os i at arrangementet på Bornholm var EU-relateret og ikke havde noget med valgkamp at gøre, siger hun i en skriftlig kommentar.

- Selv om gruppen ikke beder om at få midlerne tilbageført til budgettet, har vi alligevel valgt at gøre det, da vi er enige med gruppens ledelse i, at der ikke må herske den mindste tvivl om den korrekte anvendelse af disse midler.

Ritzau har forgæves efterspurgt en kommentar fra SF's formand Pia Olsen Dyhr, men hun er på ferie.

  FAKTA: Fire partier betaler EU-støtte tilbage Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative og SF vil betale penge tilbage til EU og Europa-Nævnet. Onsdag erkendte SF, at partiet bevægede sig i en gråzone ved at bruge EU-midler til at finansiere arrangementer på Folkemødet.   Dermed har fire danske partier nu betalt EU-støtte tilbage:   Dansk Folkeparti Partiet undersøges for muligt misbrug af EU-midler af EU's antisvindelenhed, Olaf. Samtidig undersøges sagen også af EU-Parlamentet, der har "en seriøs mistanke om svindel".   Dansk Folkeparti vil tilbagebetale 2,5 millioner kroner, som partiet har fået via den politiske alliance Meld og den tilhørende fond Feld.   EU-midlerne er blandt andet blevet brugt på DF-sommergruppemøder, en skonnert-tur, julekort og medietræning.    Liberal Alliance Partiet betaler 60.000 kroner tilbage i oplysningsmidler fra Europa-Nævnet. Pengene skulle bruges til at oplyse om EU, men blev brugt til debatter om licens og offentlige ydelser på Folkemødet på Bornholm sidste år.   Europa-Nævnet vurderer ikke, at der har været tale om ond vilje hos LA.   Der er ikke tale om EU-midler, men om støtte, som Folketinget bevilger via finansloven. Europa-Nævnet er nedsat af Folketinget og uddeler årligt omkring 20 millioner kroner til at fremme debat og oplysning om Europa.   De Konservative Partiet betaler 27.000 kroner tilbage i oplysningsmidler fra Europa-Nævnet. Pengene gik ikke til oplysning om EU, men til almindelige driftsudgifter.    Europa-Nævnet vurderer ikke, at der har været tale om ond vilje hos K.   SF Partiet har valgt at betale 57.000 kroner tilbage til partiets gruppe, Den Grønne Gruppe, i EU-Parlamentet.    Pengene blev givet til SF i forbindelse med Folkemødet sidste år, hvor partiet afholdt EU-arrangementer.    Da Folkemødet faldt sammen med folketingsvalgkampen, kan det stride mod EU-reglerne om, at midlerne ikke måtte gå til national valgkamp.   Kilde: Ekstra Bladet, Berlingske, BT.   /ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce