Udspil: Kloge iværksættere til Danmark

Politik

07/04/2014 14:39

Nick Allentoft

Regeringen vil med nyt udspil tiltrække udenlandske iværksættere til Danmark gennem opholdstilladelse. Et skridt i den rigtige retning, mener Dansk Industri.

Regeringen vil nu hente dygtige udenlandske iværksættere til Danmark for at skabe flere arbejdspladser.

Det kommende udspil, der i denne uge bliver fremlagt af skatteminister Morten Østergaard (R) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), går ud på at tiltrække flere internationale videnarbejdere til Danmark ved at give dem opholdstilladelse.

- Danmark er et attraktivt land for iværksættere, men andre lande gør langt mere for at gafle de udenlandske talenter. Derfor foreslår vi denne ordning, som vi kalder Start-up Denmark, siger iværksætterordfører Nadeem Farooq (R) til Ritzau.

Hos Dansk Industri har man længe efterspurgt en ordning, der ville gøre det lettere at få iværksættere til landet.

Videnarbejdere, der har stor markedskendskab og gode sprogkompetencer med i bagagen, kan ifølge dem gøre en stor forskel i dansk i økonomi.

- Hvis man får tiltrukket de helt rigtige iværksættere med de rigtige forretningsplaner, der kan få store projekter i gang, så vil det helt klart kunne skabe en del arbejdspladser i Danmark, siger arbejdsmarkedskonsulent hos Dansk Industri, Claus Aastrup Seidelin.

Den holdning deler Venstres ordfører for iværksætteri og innovation, Jakob Engel Schmidt.

- Det er en positiv tanke, der ligger bag forslaget. Danmark skal være et åbent land for mennesker, som gerne vil skabe arbejdspladser. Så det kan jeg ikke være imod, siger Jakob Engel-Schmidt.

Iværksætterne skal dog have en god idé ved hånden for at kunne bosætte sig i Danmark. De skal derfor sende en ansøgning med deres forretningsidé til et udvalg i et regionalt væksthus for at komme i betragtning.

Her vil en række erhvervskonsulenter vurdere, om forretningsidéen har potentiale.

Udspillet falder dog ikke i god jord hos Dansk Folkeparti. Udlændingeordfører Martin Henriksen mener, at det er en dårlig idé at udvide en greencard-ordning, som i forvejen er misbrugt.

- Regeringen er i gang med at uddelegere kontrollen med udlændingepolitikken til nogle regionale udvalg. Det lyder ikke specielt betryggende. Slet ikke når det er en udbygning af greencard-ordningen, som der er massive problemer med, siger Martin Henriksen.

Han påpeger, at greencard-ordningen bringer en masse udlændinge fra Pakistan, Iran, Indien, Kina og Bangladesh til landet. Og det er de færreste af dem, som får det højtlønnede job, som ordningen ellers tilsigter.

Dansk Industri mener, at udspillet er et skridt i den rigtige retning, men at Danmarks høje skattetryk fortsat er en stor barriere for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Hvis den udenlandske iværksætter har en god forretningsplan med sig, vil han eller hun i første gang få en opholdstilladelse på to år. Herefter kan tilladelsen forlænges til tre år.

- Det er klart, at man ikke skal smides ud af Danmark, hvis man har en virksomhed, der skaber danske job, så det bliver noget med at se på permanent opholdstilladelse, siger Nadeem Farooq.

Han forventer, at omkring 50 udenlandske videnarbejdere vil få en opholdstilladelse i hånden det første år. Tallet vil herefter stige til flere hundreder.

 

FAKTA: Det går Start-up Denmark ud på Regeringen vil have flere udenlandske iværksættere til Danmark. Det skal ske med ordningen Start-up Denmark.

Regeringen kommer i denne uge med et reformudspil, der skal trække flere internationale vidensarbejdere til Danmark.

Udspillet fremlægges af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og skatteminister Morten Østergaard (R).

Et af de i alt fire ben i udspillet har fået navnet Start-up Denmark, der skal gøre det lettere for internationale iværksættere at slå sig ned i Danmark:

* Start-up Denmark er en ordning for udlændinge fra tredjelande, der gerne vil åbne selvstændig erhvervsvirksomhed i Danmark. Ordningen skal bidrage til nye virksomheder, der er internationalt orienterede, hvilket kan øge eksporten.

* For at komme ind på ordningen skal iværksætteren sende sin ansøgning med en forretningsplan til et udvalg, der blandt andet skal bestå af erhvervskonsulenter fra de regionale væksthuse.

* Hvis udvalget vurderer, at forretningsideen har potentiale, vil ansøgningen blive videresendt til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der så giver en egentlig opholdstilladelse.

* Den første tilladelse gives for to år, men kan forlænges med yderligere tre år. 

* Det forventes - med nogen usikkerhed - at der vil blive givet 50 tilladelser det første år. Tallet vil formentlig stige i takt med markedsføringen af ordningen.

* Ifølge udspillet skal ordningen i første omgang løbe i en treårig forsøgsperiode.

Kilde: De Radikales iværksætterordfører Nadeem Farooq.

/ritzau/

/ritzau/

Mest Læste

Annonce