Unge rammes hårdest af stigende økonomisk ulighed

Velfærd

21/3/14 11:47

Nick Allentoft

De ældre bliver rigere og de yngre fattigere ifølge en ny analyse af danskernes indtjening.

Mens mange ældre har haft gyldne dage siden årtusindskiftet, er de unge i samme periode sat af det økonomiske tog. 

Især danskere i 60'erne har haft stigninger i deres gennemsnitlige disponible indkomster på over 28 procent i løbet af de seneste 12 år. Det fremgår af en analyse, Ugebrevet A4 har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Det største fald i disponibel indkomst ses til gengæld hos de 20-24-årige, som har haft et fald på gennemsnitlig 6,4 procent. 

Professor Bent Greve, Roskilde Universitet, der forsker i arbejdsmarkedet, kalder analysen endnu en illustration af den voksende ulighed.

- Danmark har historisk siden Anden Verdenskrig været et tiltagende lige land. Men den udvikling er der brudt med siden årtusindskiftet, hvor uligheden har været støt stigende, siger han til Ritzau.

- De skattereformer, vi har set de seneste 10-15 år, har stort set alle medvirket til højere ulighed, fordi de især tilgodeser folk med høje indkomster og stabile job i forhold til dem, der står udenfor arbejdsmarkedet, siger Greve.

Dermed bliver det også sværere at være ung.

- Selvom noget af forklaringen på indkomstudviklingen er, at en række unge læser længere end tidligere, og dermed tjener mindre, er der samtidig også en betydelig højere ungdomsarbejdsløshed end før. 

- Mange med en længere uddannelse går også ret længe, før det lykkes dem at få et job.

Derfor er indsatsen for at stimulere væksten og efterspørgslen også den helt centrale opgave for politikerne, hvis de vil vende den voksende ulighed, mener professoren.

- Forholdet til arbejdsmarkedet er helt centralt for videre økonomiske muligheder. Så det er et helt afgørende parameter for at mindske den ulighed, vi ser i analysen, at det lykkes at få flere unge inkluderet varigt på arbejdsmarkedet, siger professor Bent Greve fra Roskilde Universitet. 

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.