Verden ønsker mere økologi og vi er verdensmestre: Men regeringen er ligeglad

Bæredygtighed

11/01/2016 09:00

Søren Jensen

Danmark er globalt førende indenfor økologisk produktion. Alligevel blev økologien gemt pænt ned i teksten, da en ny fødevare- og landbrugspakke blev lanceret lige før jul. Hvorfor gemme succesen væk i en kulisse af ord om grøn realisme?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er opsigtsvækkende, at regeringen lige før jul offentliggør en ny fødevare- og landbrugspakke, som:

  • Tilsyneladende bryder med mange års bredere politisk enighed på vandmiljøområdet.
  • Med et bagtæppe om behovet for “grøn realisme” kun lægger meget lidt vægt på at omtale succesen med økologiske varer i Danmark. 

Pakken blev vedtaget med snævert flertal i blå blok og modtog med det samme hård kritik, ikke bare fra rød blok, men også fra Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening.

Læs bl.a. artiklerne “S og R: Sort dag for det grønne Danmark, “Naturforening: Miljøet får en på siden af hovedet” og “Øko-formand: Regeringen må være miljø- og markedsblind

Jeg kan selvfølgelig ikke vurdere planens detaljer. Der kan være masser af fornuft rundt omkring i pakken. Det er ikke min kompetence at gå ind i.

Men lanceringen af pakken synes at være endnu et tegn på, at regeringen bryder mange års bred national enighed om en række store danske miljøindsatser. På den måde kan lanceringen af pakken ligge i tråd med de nye toner fra regeringen og blå blok på klimaområdet.  

Læs også: Da Danmark smed en global førerposition: Farvel til klimaduksen og goddag til milliardtab

Bagtæppet for fødevare- og landbrugspakken ligger i forlængelse af en kronik af de tre partiledere fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i JyllandsPosten tilbage i november 2014 med overskriften “Mere vækst med grøn realisme”.

De tre partiledere skriver her:

“I vores iver efter at sikre naturen, miljøet og en bæredygtig produktion har vi skubbet hensynet til vækst i erhvervet i baggrunden. Det er på tide at ændre den balance og de prioriteter en smule”.

Miljøorganisationerne er blevet markant svagere til at sætte dagsorden

Som ps kan man konstatere, at den nærmest fraværende debat om de markante ændringer af linjen på miljøområdet i Danmark synes at være et vidnesbyrd om, at miljødebatten i Danmark ikke er særlig stærk i disse år, at mediernes interesse for miljø er faldet, og at miljøorganisationerne er blevet markant svagere til at sætte dagsorden.

Det er bemærkelsesværdigt, at den markante succes med økologisk produktion i Danmark slet ikke nævnes i partiledernes indlæg i 2014, og at økologien i realiteten får meget lidt opmærksomhed ved lanceringen af den nye fødevare- og landbrugspakke. 

Hvorfor er det opsigtsvækkende? Jo, For tyve år siden ville mange kredse have kaldt spådomme om disse nyheder i 2015 det rene fantasteri:

Markant vækst i salg af økologiske varer. En opgørelse fra Danmarks Statistik viser fortsat markant vækst i det samlede salg af økologiske fødevarer og drikkevarer. Især salget af kød, frugt og grøntsager er steget markant og udgør nu en omsætning på 6,4 milliarder kr. Priserne på de økologiske varer er samtidig faldende. Opgørelsen er omtalt på Danmarks Statistiks hjemmeside

Økologi er et af de få vækstområder. Salget af økologiske varer udvikler sig nu så hurtigt, at store virksomheder som Arla, Carlsberg og Danish Crown udtaler sig om behovet for at producere mere og udvikle flere økologiske produkter. Økologi er et af de få vækstområder, lyder det. Virksomhederne udtaler sig i Politikens artikel “Virksomheder begynder at se fordele i at udvikle øko-varer”. 

Efterspørgslen er stigende. Fra Landbrug og Fødevarer, fra dansk landbrugs højborg på Axelborg, udsendes pressemeddelelse om, at det synes realistisk at nå de politiske mål om at fordoble det økologiske areal i Danmark inden 2020. Det var ikke, hvad de forventede, skriver de ærligt, men efterspørgslen fra forbrugere og eksportmarkeder er markant stigende. Denne pressemeddelelse og flere andre relevante kan læses på Landbrug og Fødevarers hjemmeside

Hvem anså disse resultater som mulige at opnå, da den økologiske mælk for alvor kom på varehylderne i 1990'erne?

Læs også: Miljødebattens danske tilstand: Ikke en fugl, ikke en fisk, ikke en frø...

Var det grøn realisme? Hvad er grøn realisme i dag? Hvad er grøn realisme i morgen?

Er der nogen modsætning i at diskutere miljøsituationen i det samlede landbrug og herunder de forskellige dele i fødevare- og landbrugspakken og samtidig tale højt om at satse på endnu flere økologiske varer?

I Fødevare- og Landbrugspakken er i et afsnit beskrevet "at den økologiske omsætning i Danmark i dag udgør knap 8% af det samlede fødevaresalg, at det er den største andel i verden, og at tallet er stigende". Den tidligere regerings økologiske initativer videreføres også i pakken.

Min pointe er:

Når Danmark er globalt førende i et område med vækst, hvorfor taler vi så ikke rigtig højt om visionerne og satser på at udvikle et vækstområde endnu mere?

I stedet for at gemme succesen lidt væk i en kulisse af ord om grøn realisme og behov for pragmatisme?

Læs videre i min blog i næste uge.  

Efter ti år væk fra miljøområdet har jeg besluttet mig for at skrive om miljø igen i min personlige blog her på DenOffentlige. Alt hvad jeg skriver og alle mine synspunkter står selvfølgelig helt for egen regning. Skriv gerne din kommentar eller send et tip eller dit synspunkt til [email protected]

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.