Fatima Alatraktchi og Line Gade

Prisbelønnet forsker - podscast

Sundhed

12/08/2019 13:38

Line Gade

Hun forstår bakteriers sprog og kan forudsige, hvad de er ved at gøre ved din krop. Nogle har kaldt hende 'bakterieviskeren'. Hun har opfundet en device, som på 30. sekunder kan bestemme, om du har en bakterie i din krop, der er i gang med at skade dig. Hun har allerede vundet priser og hæder, og så er hun blot 30. år. Mød Fatimas Alaktrakchis i podcasten Sundhedsvisioner.
Det er lykkedes hende at bestemme bakterier i patienter ved hjælp af en spytklat, som ikke kan ses ved eksisterende undersøgelsesmetoder. Hendes opfindelse er en nanoteknologisk device, der ved hjælp af sensorer kan bestemme, om der er bakterier i din krop på 30. sekunder. Men devicen er endnu ikke i brug, fordi vi i Danmark har lange og bureaukratiske godkendelsesprocedurer, der gør det svært for en lille aktør at komme på markedet. Godlendelsesprocedurerne er vigtige, men der arbejdes aktuelt på at lempe vilkårerne for en device som Fatimas, da den ikke er invasiv, (det vil sige, at den ikke skal ind i kroppen på et menneske).

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

Fatima bruger mange ressourcer på at kommunikere omkring hendes forskning, fordi hun synes, det er særdeles vigtig at fortælle om forskning generelt, så området har fokus og befolkningen ved, hvad der sker på området. Hun oplever somme tider, at andre forskere påpeger, at hun er overfladisk i sin fortælling, men til det svarer hun, at når det gælder formidling, er det vigtigt at modtageren føler sig underholdt og forstår, og så må man udvælge det, man videreformidler og lade noget være tilbage.   Her er en lille liste over noget af det, som Fatima Alatraktchi allerede har opnået, selv om hun er ganske ung.
  1. Forbes liste over de 300 mest indflydelsesrige mennesker under 30 år inden for videnskab og finans.
  2. Har givet en TEDtalk, som er set mere end 1,4 millioner gange.
  3. Skrev en anmelderrost roman som 14-årig.
  4. Har opfundet et nanoteknologisk device, der kan afkode bakteriers sprog og potentielt redde liv.
  5. Er direktør i egen medicovirksomhed: Prediagnose.
  6. Er assisterende professor på RUC.
  7. Har modtaget hæder, legater og anerkendelse i hobetal. Eksempelvis Lundbeckfondens Talentpris i 2017.

Lyt til podcasten - det er helt bestemt ikke sidste gang, du kommer til at høre fra den talentfulde forsker.

 

 

Mest Læste

Annonce