Ny kompetenceudvikling styrker erhvervsskolers undervisning

Uddannelse

08/11/18 7:20

Anne Mygind Brodersen

Ny efteruddannelse styrker læreprocesser på erhvervsuddannelser

Kvaliteten af undervisningen på landets erhvervsskoler er et element i Regeringens udspil for erhvervsuddannelserne fra september 2018: ”Fra folkeskole til faglært – erhvervsuddannelser til fremtiden”.

Som bidrag til den styrkede kvalitet får erhvervsskolelærere nu med nyt koncept - ’Den faciliterende Underviser’ - redskaber til at facilitere elevernes læreprocesser i samarbejde med deres kolleger.

Flere gennem erhvervsuddannelse via bedre undervisning

Regeringen har sat mål for, at 25 % af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020. Men det er ikke gjort ved det. Så mange som muligt af de unge skal også gennemføre uddannelsen og gøre brug af den på det danske arbejdsmarked.

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

Her spiller erhvervsuddannelsernes kvalitet ind. I regeringens pressemeddelelse om udspillet lyder det:

”Regeringen vil styrke kvaliteten og ungemiljøet i erhvervsuddannelserne. Mange erhvervsskoler er allerede godt med, men med initiativerne vil regeringen blandt andet arbejde for, at alle elever, når de møder ind første dag på en erhvervsuddannelse, oplever, at erhvervsskolen både tilbyder undervisning med solid faglighed, et attraktivt ungemiljø og mulighed for fordybelse og afklaring.”

Specifikt tilpasset undervisning øger kvaliteten og motivationen

Et løft i skolernes pædagogik er vigtig indsats for at styrke erhvervsuddannelsernes kvalitet. Social- og sundhedsskole, konsulentvirksomhed og professionshøjskole har derfor i samarbejde udviklet et nyt kompetenceudviklingsforløb ”Den faciliterende Underviser”, som giver undervisere på erhvervsskoler redskaber til at træde ind i en faciliterende underviserrolle.

Formålet er at styrke elevernes læring og motivation.

For at sikre metodernes forankring i undervisernes hverdag har forløbet vægt på deltagelse af skolens ledere.

”Hvis jeg havde en hale, ville jeg logre”

To hold undervisere fra SOPU København og Nordsjælland har gennemført det nye forløb, og udbyttet er mærkbart. Deltagerne fortæller, at forløbet har givet meget inspiration og konkrete redskaber til brug i undervisningen:

”Forløbet giver rigtig meget mening, det giver et fælles sprog mellem SOPU’s undervisere, også på tværs af adresserne – det er det, vi har manglet.”, 

”Jeg er gladere og bedre til at passe mit arbejde, for jeg føler, jeg har mere fylde og pondus i mit arbejde i værkstedet. Hvis jeg havde en hale, ville jeg logre.” Sådan lyder to af deltagernes evalueringer.

Facilitering er et godt redskab i bestemte undervisningssituationer

Kompetenceudvikling til facilitering af læreprocesser er relevant i situationer, hvor underviserrollen er mere igangsættende, vejledende og støttende end baseret på ekspertoplæg.

Det nye kompetenceudviklingsmodulet veksler mellem teori og faciliteringsøvelser

For at forankre de faciliterende metoder teoretisk er modulet bygget op som en vekselvirkning mellem oplæg om fx læringsteori og didaktik og proces-dele med faciliteringsøvelser og indblik i dette felt.

Som en del af forløbet arbejder deltagerne med at træne faciliteringsteknikker i praksis både på selve undervisningsdagene med hinanden og undervejs på deres skole.

Deltagernes erfaringer fra afprøvningerne bliver i undervisningen på modulet brugt til fælles teoretisk refleksion og videre udvikling af undervisningen på erhvervsskolen.

Forløbet er tilrettelagt inden for rammerne af Pædagogisk diplomuddannelse i et samarbejde mellem SOPU København og Nordsjælland, Go´ Proces og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Forløbet af støttet af FUSA (Fonden til Udvikling af Statens Arbejdspladser).

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.