Sundhedsstyrelsen anbefaler Hjulet

En lille drejelig papskive, som er skabt i et samarbejde mellem Roskilde Kommune og Roskilde Sygehus, får det blå stempel af Sundhedsstyrelsen og anbefales til andre kommuner.

Når Roskilde Kommunes medarbejdere i Hjemmeplejen besøger borgerne, har de en lille drejelig papskive med i lommen. Hjulet, som papskiven hedder i daglig tale, kommer op af lommen, når medarbejderne skal vurdere, om der sker ændringer hos de ældre borgere, de besøger. Det kan fx være tegn på sygdom, som medarbejderne via Hjulet kan blive bedre til at observere og reagere på.

Hjulet er blevet til i et samarbejde mellem kommunen og geriatrisk team på Roskilde Sygehus. Det har seks fokuspunkter, fx ”Hjemmet”, ”Spise/drikke” og ”Fysiske klager”. For hver punkt kan man dreje sig frem til, hvad man skal være opmærksom på. Og ideen er så god, at Hjulet af Sundhedsstyrelsen anbefales som værktøj til tidlig opsporing i ét af initiativerne i Regeringens Nationale Handlingsplan for den ældre medicinske patient.

- Hjulet er en lavpraktisk løsning, som er designet til, at medarbejderne kan bruge det i hverdagen, ude hos de ældre borgere. Det er faktisk lavet, så det kan være i kittellommen! Det er et rigtig godt eksempel på, hvordan nye ideer opstår, når vi samarbejder på tværs af sektorer. Og på det punkt er vi langt fremme her i Roskilde Kommune, hvor vi har et godt samarbejde med Roskilde Sygehus, til gavn for vore ældre borgere, siger formanden for Ældre- og Omsorgsudvalget Claus Larsen.

Hjulet blev præsenteret ved KL´s Innovationsdag i Odense 7. december 2011, hvor Roskilde Kommune i kategorien ”Den store pris” vandt 2. præmien for projektet ”Helhed i indsatsen for den ældre medicinske patient”, hvori Hjulet indgår.

Roskilde Kommune og sygehusets geriatriske team arbejder nu på at udvikle et digitalt hjul i samarbejde med et privat firma, som kan lægges ud på hjemmehjælpernes små håndholdte computere (PDA’er). Ad den vej kan oplysningerne gå videre til omsorgsjournalen og på længere sigt måske også til praktiserende læger og sygehus.

Emneord: Hjulet, Sundhed, Samarbejde, Hjemmepleje, Innovation, Roskilde Kommune, Sundhedsstyrelsen
Roskilde Kommune på DenOffentlige.dk Roskilde Kommune
Aktivitet: Artikler: 57 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.