Foto: SOS Dansk Autohjælp
Foto: SOS Dansk Autohjælp

400.000 skifter for sent: Her skal du skifte til sommerdæk

Forbrug

11/04/2023 08:49

Jens Asbjørn Bøgen

Der findes faktisk en tommelfingerregel for, hvornår vinterdækkene skal af.

Når døgntemperaturen runder syv grader, er det tid til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk, men hvert år begår mange danske bilister den fejl at lade vinterdækkene sidde på.

I juni 2022 kørte 400.000 bilister stadig på vinterdæk, og det går ud over sikkerhed og økonomi.

Det fortæller Jeppe Damgaard, som er teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp.

"Vi ser for mange bilister, som kører på vinterdæk i sommerperioden. Vinterdæk er lavet af et blødere materiale, der hjælper med et godt vejgreb på sne- og isglatte veje. Men dækkene bliver for bløde, når de varmes op om sommeren, og det svækker vejgrebet. Bremselængden på tørre, varme veje er mellem 10 og 20 procent længere på vinterdæk end på sommerdæk, og det kan i yderste konsekvens føre til ulykker," siger Jeppe Damgaard.

Jeppe Damgaard uddyber, at der udover sikkerheden også er andre fordele ved at lade dækkene skifte med sæsonen.

"De varme veje slider hurtigere dækmønsteret, og man risikerer, at de er slidt ned til vinter. Ved at bruge dækkene sæsonmæssigt rigtigt bevarer man egenskaberne for begge dæksæt, så de holder længere. Derudover bruger en bil, der har vinterdæk på om sommeren, mere brændstof, da rullemodstanden på vinterdæk er større. Det går ud over både budget og klima," siger Jeppe Damgaard. 

Mere end hver tiende kører nu på helsårsdæk

Hvert år vælger flere og flere bilister helårsdæk. Rådet for Større Dæksikkerheds årlige dæktælling viser, at cirka syv procent kørte med helårsdæk i juni 2018, mens tallet var steget til 11 procent i sommeren 2022.

Ifølge SOS Dansk Autohjælp er helårsdæk en bedre løsning end at køre på sommerdæk om vinteren og vinterdæk om sommeren. Men helårsdæk er ifølge Jeppe Damsgaard et kompromis.

"Helårsdæk er en mellemløsning – de er ikke lige så gode som sommerdæk om sommeren, eller vinterdæk om vinteren, men hvis du lader bilen stå på dage, hvor der er isglatte veje eller meget høje temperaturer, så kan et par gode helårsdæk godt fungere. Dog vil vores anbefaling altid være, at du rådfører dig med en fagmand, når det gælder dæk til din bil."

Det skal du være opmærksom på, når du skifter til sommerdæk

  • Tjek dækmønster: Den lovmæssige grænse i Danmark for dybden på dækmønster er minimum 1,6 mm. Vi anbefaler dog minimum 3 mm dækmønster.

  • Tjek dæktryk: Er dæktrykket for lavt, kan det betyde dårligere vejgreb og højere brændstofforbrug. Det anbefalede dæktryk, der varierer alt efter bilmodel findes enten ved bilens tankdæksel, ved b-stolpen eller i instruktionsbogen.

  • Husk at efterspænde hjulene: Det er ikke unormalt, at sommerdæk sidder på alufælge og vinterdæk på normale fælge. Vær derfor opmærksom på at benytte bolte, der passer korrekt til fælgene. Når man har skiftet til sommerdæk, er en vigtig huskeregel at efterspænde hjulene efter 100-200 kilometers kørsel – dette uanset om man selv har skiftet dækkene, eller om man har fået det gjort på et værksted.

Kilde: SOS Dansk Autohjælp

Mest Læste

Annonce