”Her er nogle, der ved, hvad de laver”. ”Det smager jo vanvittigt godt”. ”Meget høj klasse”. ”Håndværksmæssige færdigheder”.
Sådan lyder det begejstret fra dommertrioen i Gourmetprisen – Mejeriforeningens årlige dyst, hvor Danmarks bedste mejeriprodukter kåres – med fokus på smag, originalitet og x-faktor.
Og dommerne er også et team, som virkelig ved, hvad de har med at gøre, når det gælder gastronomi: To Michelin-belønnede kokke, Eric Vildgaard fra Restaurant Jordnær og Brian Mark Hansen, Søllerød Kro og vinder af Bocuse d’Or 2023, flankeret af madiværksætter Timm Vladimir.
I alt 71 mejeriprodukter er i år tilmeldt Gourmetprisen, hvor der kåres en vinder i hver af i alt fem kategorier. Dommernes vurdering spænder fra kontant kritik til uforbeholden begejstring – både over de enkelte produkter og til danske mejeriprodukter i det hele taget.
Danske mejerier er verdens bedste til blåskimmeloste, lyder det, og i flere kategorierne er der stor ros til de mejerier, der stiller op med produkter fremstillet af enten fåre- eller gedemælk.
”Skønt, at nogen tør arbejde med fåremælk. Det er nyt og interessant og har en stor gastronomisk værdi,” lyder det således i kommentaren til vinderen af konsummælkskategorien – en syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri.
GOURMETPRISEN 2025 - VINDERE OG FINALISTER:
Smør og blandingsprodukter
Vinder: Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt fra Aabybro Mejeri
DOMMERNES KOMMENTAR: Den er eddermame nice, den her! Den smager jo vanvittigt godt. Flot matgult visuelt udtryk; man kan se, at den er kærnet. Teksturen er perfekt fast og kompakt, men smagen lykkes alligevel med at være frisk og græsset. Let og legende og i total balance. Giver mindelser om et godt fransk håndværkssmør. Så bliver det ikke meget bedre.
Finalister: Gourmetsmør med Sydesalt fra Lindved Mejeri og Arla Unika Saltet smør fra Arla Holstebro Mejeri
Konsummælksprodukter
Vinder: Syrnet Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri
DOMMERNES KOMMENTAR: Superspændende produkt, der bare smager helt vildt godt! Skønt, at nogen tør arbejde med fåremælk. Det er nyt og interessant og har en stor gastronomisk værdi. Mildt staldet i starten, men bliver hurtigt grøn og græsset. Blid bitter note. Lang flot eftersmag. Til trods for fedtindholdet er den mere rensende end coatende i munden. Hele produktet føles godt for både krop og sjæl. Mejeriinnovation, når det er bedst!
Finalister:
Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri og Gedeyoghurt fra Nørgaards Gedemejeri
Hårde oste
Vinder: Fyrtårnsost fra Thise Mejeri
DOMMERNES KOMMENTAR: Wow, den her ost smager jo nærmest som en god årgangschampagne med sin dybe frugt og toastede noter af nødder og karamel - med et strejf af blomster. Harmonisk og mega interessant. Minder os om en velmodnet comté - et imponerende vidnesbyrd om, hvor langt det danske ostehåndværk er kommet. Meget høj klasse.
Finalister: Gedegouda med bukkehornsfrø fra Nørgaards Gedemejeri og Henrykt fra Mammen Mejerierne
Bløde oste
Vinder: Sølvræv fra Arla Gjesing Mejeri
DOMMERNES KOMMENTAR: Ok, her er nogle, der ved, hvad de laver! Helt klart feltets bedste ost. Supercremet og lækker. Kraftigt ammoniakket, men lige til det rette punkt. Den holder balancen perfekt. Konsistensen er vanvittig, og udenpå er osten utroligt smuk med sin fine grå skimmel. Det her må være Danmarks bedste blåskimmelost!
Finalister: Den Hvide Dame fra Arla Troldhede Mejeri og Figen fra Bornholms Andelsmejeri
Is og desserter
Vinder: Dansk flødeis med pistacie fra Aabybro Mejeri
DOMMERNES KOMMENTAR: Glimrende pistacieis med en god og lækker tekstur. Her er en legering, der har virket - isen er flot stabiliseret og fast pga. tørstoffet i nødderne. Smagen er ren og klar. Den høje kvalitet af råvarerne er tydelig, og det samme er de håndværksmæssige færdigheder, som vi kan takke for det flotte resultat.
Finalister: Cacao Upcycled fra Hansens Is og Jordbærsmil fra Hansens Flødeis