Budgetforlig: Aarhus ruster sig til at blive kulturhovedstad

21/09/2012 13:09

Niels Buch Johannsen

De netop afsluttede budgetforhandlinger i Aarhus Kommune, sikrer et forsat højt ambitionsniveau på kulturområdet. Men de nattelange forhandlinger førte også til en styrkelse af fritidsområdet og det kommende ”Multimediehus”.

Det var en træt men også tilfreds rådmand for Kultur og Borgersevice, der her til morgen kunne se tilbage efter et døgns intensive forhandlinger om kommunens fremtidige økonomi. Forligspartierne er enige om at afsætte 6,2 millioner kroner til fortsættelse af en række midlertidige bevillinger, som flere kulturinstitutioner stod til at miste fra årsskiftet.

”Vi fik taget en grundig drøftelse af, hvordan vi ruster vores kulturin-stitutioner frem mod 2017. Kulturhovedstadstitlen er en løftestang for hele byen, men det er med kulturen som omdrejningspunkt, og derfor var det en vigtig og nødvendig beslutning at vi i dag valgte at prioritere området,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Marc Perera Christensen.

De seks millioner kroner fordeles mellem SPOT, Den Gamle By, Svale-gangen, Granhøj Dans, ILT-Festivalen, Aarhus Scenekunstcenter, Den åbne scene på Godsbanen, World Music Center og den Vestdanske Filmpulje.

Desuden får Teater Katapult et permanent løft på 800.000 kroner årligt.

Endelig kan Aarhus glæde sig til igen at kunne huse en af verdens mange forfulgte forfattere, idet der fundet penge til at fortsætte fribyordningen i yderligere fire år.

Etablering af fritids- og idrætsfaciliteter

For sikre idrætsfaciliteter til de 60.000 borgere som kommunen forventer at vokse med i de kommende 20 år afsætter forligspartierne permanent 2 millioner kroner om året til køb af nye arealer og udbygning af fritids og idrætsfaciliteter. Desuden afsætter forligspartierne 300.000 kroner til drift i 2013, hvorefter beløbet stiger med 100.000 kroner om året.

”Vi har en ambition om at Aarhus fortsat skal være en aktiv og sund kommune, med et bredt udbud af sport- og fritidsfaciliteter. I dag har vi taget et afgørende skridt mod at vi også i årene fremover kan være med til at tilbyde borgerne attraktive rammer til en sund og aktiv fritid,” siger Marc Perera Christensen.

Midler til Multimediehuset

Det kommende hovedbibliotek på havnefronten får foreløbig 3 millioner i åbningsåret 2014, et beløb der i de efterfølgende år stiger til 4 millioner kroner.

”Vi er enige om at fastholde og sikre det høje ambitionsniveau. Huset skal indeholde nye og spændende aktiviteter og servicetilbud, der vil gøre Multimediehuset til en spændende og gentænkt del at mange aarhusianeres liv. Det bliver et hus der både med sin arkitektur og sit indhold vil sætte nye internationale standarder, det kræver dog at vi også i de kommende år har fokus på finansieringen” siger rådmanden.

Farvel til Store Robert

Forligspartierne vil snarest have en afklaring om økonomien i projektet Store Robert. Sidste år var forligspartierne positivt indstillet overfor projektet, forudsat at der kunne sikres fuldstændig sikkerhed for at den lovede finansiering kunne skaffes af giveren. Hvis ikke dette er på plads inden årsskiftet anser forligspartierne projektet Store Robert for afsluttet.

”Jeg er glad for at vi nu får sat en tydelig deadline. Indsejlingen til den nye bydel på havnen i Aarhus er en meget vigtig og markant placering. Det er afgørende, at vi ikke til tid og evighed reserverer denne fremtrædende placering til noget, der mere og mere minder om et luftkastel, ” siger Marc Perera Christensen.

Mest Læste

Annonce