Mere liv og mere til sanserne

29/08/2012 16:01

Niels Buch Johannsen

Rådmand vil skabe mere hjemlighed og gæstfrihed på de aarhusianske plejehjem. Mere liv og mere til sanserne, lyder ønsket fra sundheds- og omsorgsrådmand Thomas Medom (SF).

”At flytte ind på et plejehjem markerer ofte den sidste fase af livet. Med til den gode omsorg hører også behagelige omgivelser, farverigdom, god æstetik samt liv og hyppige familiebesøg. Jeg vil derfor anbefale, at samtlige Aarhus Kommunes plejehjem gennemgår et forskønnelseseftersyn, så både interiør og eksteriør understøtter tanken om hjemliggørelse, sjæl og gæstfrihed. Det skal være en oplevelse både at bo i og besøge et aarhusiansk plejehjem,” siger Thomas Medom.

Eden Alternative

På Lokalcenter Solbjerg, som åbner d. 15. oktober, benytter man sig af det internationale koncept Eden Alternative, hvor et af de bærende principper er, at planter, dyr og børn skal være en naturlig del af hverdagen.

”Solbjerg er et godt eksempel på, hvordan personalet kan arbejde bevidst med at skabe liv og sjæl. Men personalet er hverken uddannet i arkitektur, æstetik, akustik, indretning eller farvesammensætning. Til gengæld er de dygtige til pleje og omsorg. Både når vi bygger nyt, og når vi kigger på den eksisterende boligmasse, skal vi blive bedre til at skabe hjemlighed. Der skal være vekslende farver, behagelige dufte, en god akustik, Wii-spil til børnebørnene og måske også nogle arkitektoniske spidsfindigheder. I gennem de sidste mange år har vi bygget og renoveret plejehjem efter en fast skabelon, men hvem siger, at alle plejehjem skal ligne hinanden?” spørger Thomas Medom.
Som eksempel på et plejehjem, der ikke er som alle andre, nævner rådmanden Ørestad Plejecenter i København.

Vigtig signalværdi

”Ørestad Plejecenter er et godt eksempel på, at man gør op med vanetænkningen. Det sender et signal til både beboerne, de ansatte og omverdenen, at her bor og arbejder der mennesker med kolorit, originalitet og livsglæde. Og sådan noget skal vi da også bygge i Aarhus,” siger Thomas Medom.

Mest Læste

Annonce