Regeringen har i forbindelse med årets finanslov lavet en målsætning om at minimum 60 % af fødevarerne, der bruges i de offentlige køkkener er økologiske i 2020. En målsætning som institutionerne i Fredensborg Kommune for længst har indfriet. Her er over 75% af maden i gennemsnit økologisk.
”Det er glædeligt og motiverende at opleve, hvordan det lykkedes vores institutioner at sætte baren for økologi så højt. Jeg synes det er flot, at vi allerede nu kan opfylde regeringens målsætning”, siger formand for Børne- og Skoleudvalget Hanne Berg, og forsætter.
”Vi bliver mere og mere opmærksomme på vigtigheden af sund mad og sunde vaner i børnenes opvækst og undersøgelsens resultat bekræfter, at det her er noget, vi er virkeligt gode til”.
Siden Byrådet i 2008 besluttede at tilbyde madordninger i egne køkkener til institutionerne er der etableret nye køkkener i alle fire bysamfund, så der i dag er egen produktion af mad i alle institutioner. Flere institutioner har arbejdet med madlavningen som en del af deres pædagogiske aktiviteter for børnene.
Det betyder blandt andet, at børnene bliver inddraget i madlavningen, lærer om de sunde råvarer, og at de nye køkkener indrettes til netop dette formål. Samtidig har institutionerne sat mål for økologi og sundhed. Børnehusene Kokkedal topper blandt områdeinstitutionerne med næsten 100 % økologi i storkøkkenet i Børneengen.
Fra forældresiden er der også stor tilfredshed med den økologiske mad:
”Det er fantastisk at vores fælleskøkken formår at lave sund, varieret ernæringsrigtig og ikke mindst økologisk mad indenfor normalbetalingen. Det er noget der kommer alle til gode i hverdagen”, siger Lars Schmidt, far til August i Børneengens Børnehave i Kokkedal.
Det er forældrene, der hvert andet år stemmer om institutionerne forsat skal være med i madordningen. I slutningen af dette år skal forældrene igen stemme, om de forsat ønsker madordningerne.
Undersøgelsen kan ses på kommunens hjemmeside www.fredensborg.dk i referatet fra Børne- og Skoleudvalgets seneste møde.