Brandsprøjter og fritidsjob giver unge en ny vej

Velfærd

18/08/2014 11:43

Nick Allentoft

På torsdag overrækker TrygFonden 647.500 kroner til Holstebro Kommunes nye projekt ”Firekids, Fireguys ’n’ girls”, hvor 13-17 årige brandkadetter gennem beredskabsøvelser og jobtræning lærer om krisesituationer, får større samfundsansvar og flere personlige kompetencer.

Lykken må være at stå med brandslangen i den ene hånd og et fritidsjob på den anden. Begge dele handler om stolthed og ansvar – og om at få en ny rolle med fremtidsperspektiver.

 

Med støtten fra TrygFonden får Brand & Redning og SSP i Holstebro Kommmune nu mulighed for at fyre et nyt projekt afsted, hvor udsatte unge uddanner sig til mikro- og juniorkadetter hos kommunens redningsberedskab. Samtidigt får de indblik i muligheder på erhvervsfronten med vejledning og jagt på fritidsjobs.

 

Nye rollemodeller

Gennem førstehjælp, brandbekæmpelse og redningsøvelser lærer de unge at tage ansvar, passe på sig selv, hinanden og omgivelserne. Egenskaber som også er vigtige på fremtidens arbejdsmarked, og som gennem fritidsjobs-vejledningen bliver understøttet af konkrete redskaber, som at skrive en ansøgning, tips til personlig fremtræden og træning af jobsamtaler.

 

- Der er ingen tvivl om, at det her projekt er for unge, der er på den ene side elsker aktion og gang i den, men på den anden side har brug for at komme ind i miljøer, hvor rutine, disciplin, samarbejde og konsekvens sætter rammerne. Hvis de værdier, der eksisterer i landets beredskab, smitter lidt af på de unge, er det bestemt ingen skade til, siger Torben Gudiksen, der er formand for Udvalget for børn og unge. Han tilføjer:

 

- Det er kort sagt en ny indgang til kompetencer og indsigt i de unges muligheder for at gøre en positiv forskel. Vi håber at projektet vil skabe en stolthed over at høre til i gruppen af folk i uniform, og at det kan give dem mere blod på tanden i forhold til at tage en ungdomsuddannelse.

 

Bygger ovenpå et velkendt koncept

Brandkadetter er kendt fra andre kommuner, men Holstebro-projektet adskiller sig ved at have et erhvervsrettet element og et samarbejde med Jydske Dragonregiment. Og så er TrygFondens donation til Holstebro Kommune den eneste af sin slags i Vestjylland.

 

- TrygFonden har tidligere med stor succes støttet Brandkadetterne andre steder i landet. Og vi er også rigtig glade for at kunne støtte Holstebros videreudvikling af konceptet, så de drenge og piger, der bliver en del af projektet får mulighed for at arbejde hen imod en bedre fremtid, siger medlem af TrygFondens regionale råd Ole Bjerg.

 

Torsdag den 21. august 2014, kl. 14.00 overrækker han donationen til Holstebro Kommune ved en lille event på Station Særkær, Særkærparken 142/146, 7500 Holstebro.

 

Her skal Torben Gudiksen prøve kræfter med brandslukning, slanger og livreddende førstehjælp, så udvalgsformand på egen krop kan mærke, hvad de kommende kadetter skal uddannes i.

 

Pressen er velkommen til overrækkelsen og den efterfølgende ’beredskabsindsats’, hvor Torben Gudiksen for alvor kommer i ilden med højtryksslanger, tankvogn og hjertestarter.

  • Rekrutteringen til projektet sker gennem skolerne, og kurserne foregår også i skoletiden
  • Projektet løber i 3 år, og omkring 60 mikro- og juniorkadetter kommer igennem forløbene
  • Undervejs deler projektet viden og erfaring med Center for Socialt Ansvar.

Mest Læste

Annonce