Forestil dig at vente på bussen eller være på legepladsen med dit barn uden at blive udsat for passiv rygning. Og forestil dig, at mange tusinde københavnere i løbet af de næste år kvitter cigaretterne og redder livet.
Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) har en vision om, at København skal være en røgfri by i 2025. Derfor inviterer hun nu 150 offentlige og private organisationer til at være partnere i ambitionen om at gøre København til en international foregangsby – en sund, grøn metropol, hvor især børn kan færdes uden at udsættes for røg.
Vi ved, at røg dræber. Og et røgfrit København er ikke bare en opgave for kommunen. Vi inviterer derfor idrætsanlæg, forlystelsessteder, arbejdspladser, organisationer, praktiserende læger og mange andre til at indgå i et partnerskab – alle, der vil gøre København røgfri og hjælpe alle de, der ønsker at stoppe med at ryge, siger Ninna Thomsen.
Kvalitet og social ansvarlighed
Samarbejdet skal formeldt nedfældes i et charter for ’Røgfrit København 2025’, der skal underskrives ved et topmøde i sommeren 2013. Underskriverne af partnerskabet skal bidrage med gode ideer til, hvordan man kan begrænse røgen og fremme rygestop, samt komme med input til national lovgivning.
Det vil blive et tegn på kvalitet og social ansvarlighed at deltage i partnerskabet. I første omgang inviterer vi de steder, hvor der færdes mange mennesker og særligt børn. Men hen ad vejen er jeg overbevist om, at der vil komme flere og flere med, siger Ninna Thomsen.
En røgfri by indebærer, at der bliver røgfrit langt de fleste steder i det offentlige rum – og at et stort antal københavnere har fået hjælp, så antallet af rygere er faldet fra cirka 90.000 i dag til 18.000 i 2025. Lige nu dør 1.400 københavnere årligt af deres rygning, mens mange andre lider af alvorlig sygdom grundet rygning.
Røgfri legepladser
I første omgang lægger kommunen for ved at gøre 125 kommunale legepladser røgfri. Det sker efter internationale forbilleder med venlige skilte, som henstiller til ikke at ryge.
Vi begynder der, hvor der er børn. Men vi stopper ikke der. I løbet af de kommende år skal vi udvikle og inspirere hinanden frem mod det ultimative mål, at hovedstaden bliver røgfri, siger Ninna Thomsen.
Arbejdsgiverne vil fx blive opfordret til at tillade rygestopkurser i arbejdstiden. Mens kommunen og de private partnere skal bidrage med nye steder, der kan gøres røgfri – som fx busstoppesteder, gågader, idrætsparker og forlystelsessteder i det fri. Der vil blive sat midler af til arbejdet i det kommende budget.
Jeg tror på, at vi står ved en korsvej, og at vi nu skal have de sidste motiverede rygere til at kvitte cigaretterne. Vi ved, at tre ud af fire københavnske rygere selv ønsker at stoppe, dem skal vi hjælpe, siger Ninna Thomsen.