Interesserede gæster fik inspiration og ideer fra de mange spændende projekter der blev præsenteret på formidlingsbazaren 6. november.

Dagplejere designer dagligdagen

Ledelse

08/11/2013 10:30

Freja Eriksen

Kolding Kommunes designvision bliver nu til mere håndgribelig virkelighed for dagplejerne i kommunen, der med et kursus i design og innovation skaber nytænkning i arbejdsdagen.

"Vi vil gerne bidrage til nytænkning blandt dagplejerne, og samtidigt bidrage til at dagplejebørnene får udvidet rammerne for trivsel, udfoldelse og læring. Kurset giver dagplejerne nogle konkrete værktøjer de kan benytte til at afprøve og udforske forskellige ideer og tanker, og det kommer både børn og dagplejere til gode," fortæller dagplejeleder Joan Lindskov.

Efter et pilotprojekt i 2012 har dagplejen nu haft næsten alle dagplejere af sted på innovationskursus på UCSyddanmark.

Hvert kursus afsluttes med en formidlingsbazar, hvor alle interesserede er inviteret til at se, hvordan dagplejerne har formået at omsætte deres ideer til noget konkret og praktisk, som de eller deres kolleger kan gå direkte hjem og prøve af i hverdagen sammen med børnene og kolleger i legestuen.

"Det er fantastisk at se den mangfoldighed og det engagement, som kommunens dygtige dagplejere udviser. Jeg er ikke i tvivl om, at børnenes medfødte kreativitet og nysgerrighed stimuleres af dagplejernes nytænkning, så de rustes yderligere til fremtidens krav hvor innovation og design er nøgleord," fortæller dagplejeleder Joan Lindskov.

Fra løs idé til brugbar idé

Som nævnt har næsten alle kommunens dagplejere været igennem kursusforløbet, og begejstringen for indholdet og det samlede udbytte er stort.

"Det er et rigtigt godt kursus, hvor jeg har lært ikke at se begrænsningerne, men mulighederne, at samle en idé op, og lade den udvikle sig indtil jeg virkeligt står med et brugbart redskab – i en eller anden form. Samtidigt kan vi lade os inspirere af hinanden. Jeg kan både bruge ideerne i legestuegruppen eller som enkeltperson i mit daglige arbejde," fortæller Anette Thomsen der er dagplejer i Hejls.

Et af de elementer der bliver fremhævet, er netop en øget bevidsthed om at turde tænke anderledes, og bare prøve ting af, uden alt for mange og lange overvejelse. Det har ført flere rigtigt gode ting med sig, både inde og ude, fortæller Anette Thomsen:

"På legeværelset har vi puttet sangene i små poser, sammen med noget håndgribeligt der passer til sangen, og styrker sanserne – dem kalder jeg sanseposer. Til bamsesangen har vi eksempelvis puttet små bamser i poserne, det er en ret simpel ting, men det giver en anderledes oplevelse for børnene. Udendørs har jeg placeret et nedløbsrør lidt anderledes, så nu kan børnene lege at vandet er en flod og rode rundt med det. Det er meget en anderledes, eller ny, måde at tænke tingene på, der giver et stort udbytte uden den store økonomiske investering".

 

Mest Læste

Annonce