Hurtigere og billigere at få byggetilladelse i Lemvig

20/12/2012 13:53

Susanne Kirkeby

Hvis ansøgningen er lavet rigtigt, behøver det hverken at tage lang tid eller være dyrt at få en kommunal byggetilladelse. Det viser resultater fra Lemvig Kommune, hvor byggeafdelingen i år har omlagt både sagsbehandling og gebyrbetaling for byggesager. Siden juni har fuldt oplyste sager således fået en kvik-behandlings-garanti på maksimalt én uge, mens mangelfulde ansøgninger lander i bunken med sager, der tager længere tid.

De foreløbige erfaringer er, at to ud af fem byggesager er kvik-sager, der kan være klaret på gennemsnitligt kun tre dage. Hidtil har den typiske sagsbehandlingstid været på fire til otte uger.
Lemvig Kommune har fra i år også valgt at omlægge betalingen for byggesager, så gebyret beregnes efter den tid, der rent faktisk bruges på opgaven – og ikke som tidligere efter opgave-typen.

Prisen faldet til en femtedel
Omlægningen har fået prisen på tilladelse til erhvervsbyggeri til at falde til en femtedel – fra gennemsnitligt 25.000 kr. til 5.000 kr. per byggesag. Også tilladelser til husstandsvindmøller og enfamiliehuse er blevet billigere.
Små sager om tilladelse til simple konstruktioner som carporte eller skure er som de eneste blevet en smule dyrere.

”Resultaterne viser, at det kan lykkes at ændre sagsbehandlingen, så det bliver både hurtigere og billigere at få en byggetilladelse, hvis forarbejdet med ansøgningsmaterialet er lavet rigtigt”, siger Kirsten Eldon, der er leder af byggeafdelingen.

Samlet set har Lemvig Kommune haft markant flere byggesager i år end i 2011, hvorfor byggeafdelingen trods omlægningerne stort set har nået det budgetterede mål for sagsbehandlingsgebyrer.
 

Mest Læste

Annonce