Grøn vækst – større succes end ventet

28/01/2013 14:02

Middelfart Kommune

Resultaterne af Middelfart Kommunes energibesparelser i 2012 er tydelige: Kommunens prisvindende og omfattende model for energirenoveringer har givet en større besparelse på 21 %. Det er mere end udbyderen havde garanteret.

Schneider Electric og Middelfart Kommune vandt i 2010 bl.a. Climate Cup Partnerskabsprisen og European Energy Service Award for ESCO-samarbejdet, som omfattede en energirenovering af kommunens 97 bygninger. Middelfart Kommune høster nu besparelserne ved det omfangsrige projekt. ”Det er glædeligt, at vi i 2012 sparede el og varme svarende til 180 parcelhuse ved vores energirenoveringer - som faktisk er så effektive, at vi har sparet mere end den garanterede besparelse” udtaler borgmester Steen Dahlstrøm.

Middelfartmodellen
ESCO-modellen eller Middelfartmodellen, som den er blevet bedre kendt som, er simpel: Energirenovering af kommunale bygninger for 44 mio. kr., skaber en energibesparelse på 21 %. Energibesparelsen betaler investeringen, så projektet er selvfinansierende.

Den omfattende energirenovering er lykkedes pga. det gode og tillidsfulde samarbejde mellem Middelfart Kommune og Schneider Electric. Samarbejdet har bestået af energianalyse af alle kommunens bygninger i foråret 2008. Fra efteråret 2008 til foråret 2010 er alle anlægsinvesteringerne ført ud i livet og resultaterne med over 20 % energibesparelser er allerede opnået i 2010. Dermed har Middelfart Kommune allerede i 2010 levet op til regeringens målsætning om 20 % energibesparelser i 2020.

”Samarbejdet har gjort, at Middelfart Kommune i løbet af halvandet år har fået investeret i så mange energitiltag, som det ellers via mere traditionelle projekter ville have taget måske 10 år at få ført ud i livet” udtaler Plan og Byggechef Jørgen Knudsen

Investeringen og tilbagebetalingsperioderne
Ud af den samlede investering på 44 mio., er en stor del gået til forskellige typer tekniske installationer, mens den resterende del er gået til en renovering af klimaskærmen. De korteste tilbagebetalinger ligger på mellem to og fire år og er for lysstyringen og indjustering, hvor de længste er på optil 10 år + for ombygning af ventilationsanlæg og efterisolering samt udskiftning af vinduer. Ud over energibesparelserne har investeringen også givet bedre indeklima i bygningerne til glæde for brugerne.

Samme opskrift på gadebelysning
Middelfart Kommune har sammen med EnergiMidt indgået Danmarks første ESCO-kontrakt på energirenovering, drift og vedligeholdelse af gadebelysning. Målet er mindre energiforbrug, bedre gadelys til borgerne og en besparelse på kommunens budgetter i omegn af 30 mio. kr..
Aftalen indebærer, at EnergiMidt i 15 år sikrer energibesparelser på mindst 30 %, samtidig med, at Kommunen investerer besparelserne i bedre gadelys.
Formanden for Energi og miljøudvalget er stolt over metoden til energibesparelserne i Middelfart Kommune: ”Kommunen og dens skatteydere undgår økonomisk risiko, ved at finde besparelser på energiforbruget og derefter anvende de opnåede besparelser til at finansiere renoveringen og fremtidssikringen af gadebelysningen. Så kan man tale om, at grøn vækst betaler sig!” fortæller Johannes Lundsfryd Jensen.  

Mest Læste

Annonce