100 odenseanske pædagoger tilbage på skolebænken

03/10/2012 14:33

Odense Kommune

100 pædagoger i Odense Kommune skifter i syv uger børn, bleer og byggeklodser ud med fagbøger og undervisning. Det er første skridt i en ny uddannelsesstrategi. En omfattende kvalitetsrapport har peget på, at kun knap 16,5 procent af pædagogerne havde eller er i gang med en længerevarende efteruddannelse. Det skal der nu laves om på.

Odense kommune sender i løbet af de næste 9 måneder 100 pædagoger på et intensivt uddannelsesforløb. Pædagogerne skal i syv uger studere diplomfag på fuldtid. De fag, pædagogerne har kunnet vælge mellem, er nøje udvalgt i et samarbejde mellem pædagogernes ledere og uddannelsesstederne. Lederne har peget på de kommende års udfordringer, og uddannelsesstederne har så tilrettelagt de relevante fag.

Alt for få har længerevarende efteruddannelse
Tiltaget er samtidig del af en helt ny uddannelsesstrategi for dagtilbudsområdet i Odense. En omfattende kvalitetsrapport fra 2011 afslørede nemlig, at en overraskende lille del af pædagogerne havde en længerevarende efteruddannelse. Forventningen er, at en fokuseret og målrettet indsats, der stiller ambitiøse krav til brugen af uddannelsesmidlerne, hurtigt vil betyde, at børnene i de odenseanske institutioner oplever et betydeligt kvalitetsløft.

Den 27. august begyndte de første 25 pædagoger på det 7 ugers intensive uddannelsesforløb. Forløbet er netop blevet evalueret af pædagogerne og har fået fine evaluereringer, særligt når det gælder, hvordan det hjælper pædagogernes evne til at reflektere over egen praksis, hvilket netop er det, forskere igen og igen fremhæver som helt afgørende for kvaliteten af pædagogikken.

”Med kvalitetsrapporten blev det blandt andet tydeligt, at vi fx har pædagoger, der ikke har fået længerevarende efteruddannelse siden de forlod pædagogseminaret. Kravene til deres faglighed har ændret sig markant over årene, så selvfølgelig har de også brug for en faglig vitaminindsprøjtning. Derudover er det nødvendigt med målrettet efteruddannelse, fremfor som tidligere mindre kurser. Med kvalificeret uddannelse får pædagogerne koblet teori til egen praksis, og vi kan dermed bedre målrette vores arbejde med afsæt i det, vi ved virker”, siger institutionschef Britta Carl.

100 ledige får en fod ind på arbejdsmarkedet

Allerede to uger inden pædagogerne begynder på deres uddannelse, har deres midlertidige afløsere indfundet sig på arbejdspladsen. Jobcenter Odense har nemlig sørget for, at de ledige pædagoger får et to ugers overlap med de pædagoger, hvis job de skal overtage. Allerede nu tyder det på, at afløserne ikke bare har tænkt sig at agere passive afløsere. De vil derimod bidrage med et frisk pust og en række nye ideer fra deres uddannelse, som arbejdspladsen vil kunne få stor gavn af.

 

Mest Læste

Annonce