Minister udvider ”skæv” Randers-succes

17/11/11 10:09

Randers Kommune

Små sorte træhuse spiller en central rolle i Randers, når det kommer til at skabe et mere værdigt liv for de hårdest ramte psykisk syge misbrugere. Tilbuddet bliver nu udvidet med ti nye boliger, der bliver indviet på mandag af blandt andre social- og integrationsminister Karen Hækkerup.

Det kræver en helt særlig tilgang, når de allerhårdest ramte psykisk syge misbrugere skal væk fra gaden, have et værdigt liv og ikke være til fare for dem selv eller andre.

I Randers Kommune har små sorte træhuse fået en central rolle i den forbindelse, og nu kommer flere huse til. Det sker, når blandt andre social- og integrationsminister Karen Hækkerup indvier ti nye af de såkaldte ”skæve” boliger.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er en kæmpe udfordring at hjælpe mennesker, der, som her, lever på den alleryderste kant af samfundet. Men jeg er stolt af den tradition, vi har i Randers, hvor vi gennem mange år har formået at skabe nogle rammer, så disse mennesker kan få stabilitet og ro i deres hverdag, siger Erik Poulsen, næstformand i socialudvalget.

Beboerne bliver accepteret, som de er

Det er kun de allerhårdest ramte psykisk syge misbrugere, der bliver tilbudt at bo i en af de ”skæve” boliger. Det er typisk personer, der har været i systemet i årevis, er flyttet fra den ene midlertidige bolig til den anden, begår kriminalitet og har svært ved at tage hensyn til sig selv eller andre.

Boligerne har samme stand som almindelige udlejningsboliger, de ligger hver for sig, så beboerne selv kan vælge fællesskabet til og fra, og beboerne er der på helt egne præmisser. De bestemmer selv, om de ønsker hjælp til at drosle ned på deres misbrug af stoffer og alkohol, og i hvilket omfang de vil gøre rent, vaske tøj og lave mad. Der er heller ingen tidsbegrænsningen på, hvor længe de kan få lov at bo i husene.

- Vi accepterer beboerne, som de er og det liv, de har valgt at leve. Vores opgave, som personale, er først og fremmest at skabe rammerne, så beboerne kan have et værdigt liv. Altså simpelthen sørge for, at de kan få hjælp til alt det, der halter, når man er psykisk syg og har et misbrug. Det kan være så banalt som at sikre, at de får noget at spise hver dag, siger Martin Pedersen, leder af Åbo.

Langt fremme i Randers

Åbo er et af de første steder i landet med boliger af den type. De blev bygget i det daværende Aarhus Amt. Siden er der med støtte fra Socialministeriets hjemløsepulje blevet etableret ”skæve” boliger på boformen Ladegården, og de ti nye ”skæve” boliger kommer til at ligge på Blommevej i Randers. I alt er der nu 26 af denne type boliger i kommunen.

- De her mennesker har i årevis levet et meget turbulent liv, og det har enormt stor betydning for dem at få ro. Det synes jeg, vi formår at skabe med den måde, de bor på i de ”skæve” boliger, siger Martin Pedersen.

-- FAKTA –

Indvielsen af de ti nye ”skæve” boliger

Indvielsen finder sted mandag den 21. november klokken 10.30 på Blommevej 41, 8930 Randers NØ.

Ud over social- og integrationsminister Karen Hækkerup, deltager blandt andet folketingsmedlem Maja Panduro (S) og borgmester Henning Jensen Nyhuus i indvielsen. Nogle af beboerne vil sandsynligvis også være til stede.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.