Mestre i genbrug

Bæredygtighed

17/12/13 9:00

Freja Eriksen

Borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune hører til verdens-eliten i genbrug. De er så gode til at sortere affald, at en rekord-stor del bliver genbrugt. I modsat fald ville affaldet ende i ovnen på et kraftvarmeværk.

Hvordan gør I ?

Afbrænding af affald på kraftvarmeværker er også genbrug. Affaldet bliver til varmt vand og elektricitet.

Men der findes bedre måder, at genbruge brandbart affald på. Og det gør man flittigt og godt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Så godt, at kommunen ustandseligt får nysgerrige gæster fra andre kommuner og fra udlandet.

- Vi er blevet kendte ude i den store verden for vores genbrug af affald, siger Yvonne Thagaard Andersen, fagleder for Affald og Genbrug.

- Det skyldes ikke mindst vores indretning at miljøstationer og genbrugspladser, tilføjer hun.

En fryd for øjet

I stedet én standard-model finder man i Ringkøbing-Skjern Kommune en variation af genbrugsbeholdere på miljøstationer og genbrugspladser. Alle udformet solidt, men frem for alt med et flot design.

- Vi tilpasser miljøstationerne til omgivelserne. Og så graver vi beholderne ned, så kun den øverste del kan ses, fortæller Yvonne Thagaard Andersen.

Det betyder, at der er rent og pænt omkring miljøstationerne og det er behageligt at bruge dem. Samtidig er information og vejledning i affaldssortering udformet på en humoristisk og letforståelig måde. Det gør det sjovt og nemt at dele affaldet i de rigtige fraktioner – det fremmer genbruget.

Æggeskaller

For Affald og Genbrug er udfordringen at genbruge mere og mere af det affald, der i øjeblikket bliver brændt. Her bliver emballageplast og bioaffald det næste.

- Det kan vi ikke løfte uden borgernes hjælp. Nu skal vi sortere organisk affald som f. eks. kartoffelskræller, osteskorper og æggeskaller fra og lave det om til næringsrig kompost, siger Yvonne Thagaard Andersen.

Fra yoghurt-bæger til fleecetrøje

Emballageplast er den plastic, som mange indkøbsvarer er pakket ind. Det meste af denne type plastic ryger nu i ovnen på et krafvarmeværk. Men det kan genanvendes som rør, havestole eller fleecetrøjer.

- Plastic er dyrt at genbruge i forhold til, hvad nyt plastic koster. Men vi er på vej med et system som gør det billigere at genbruge plastic. Så skal vi bare have borgerne med på også at sortere yogurtbægre, shampoo-flasker og brødposer fra, siger Yvonne Thagaard Andersen.

Affald- og Genbrug i Ringkøbing-Skjern Kommune kan måske også snart genbruge mælke- og juice-kartoner. Men det er en hel anden historie.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce