Hvis man vil hjem igen

26/05/2011 14:08

Roskilde Kommune

En del af kommunens etniske medborgere med udenlandsk statsborgerskab overvejer at rejse tilbage til deres oprindelige hjemland for at nyde sit otium der. Loven om den frivillige ordning blev ændret i 2010, så der er et stort behov for at vide hvad de nye regler om repatrieringsstøtte går ud på.

Roskilde Kommune har derfor kørt en oplysningskampagne i den tyrkiske moske i Allehelgensgade.

Formålet var at oplyse om støttemuligheder i form af et muligt månedligt beløb til uarbejdsdygtige, og et statsligt tilskud på ca. 120.000 kr. pr. voksen. Beløbet udbetales i to omgange. Første rate på 20.000 kr. udbetales ved afrejsen, og resten når man har opholdt sig i hjemlandet et år. Begge tilskud udbetales kun efter en økonomisk vurdering.

Formand for Kulturforeningen og Byrådsmedlem Tuncay Yilmaz (SF), udtaler: ’Vi opfylder et stort behov her – der er mange spørgsmål til reglerne, hvis man ønsker at rejse tilbage til sit oprindelige hjemland for at blive. Det er en stor beslutning, så det er vigtigt at vide hvad man kan regne med. For nogen er også det en anledning til at tænke nærmere over hvor de vil tilbringe deres liv’.

Hvor det tidligere var én person om året der benyttede sig af den frivillige ordning, er der maj 2011 allerede 3 personer der har valgt at forlade landet, og yderligere 10 har ansøgt. En ansøgning skal behandles i Dansk Flygtningehjælp, Pensionsstyrelsen og Jobcentrets Integrationsteam, så det kan tage op til 2 måneder, inden den er behandlet færdig. Dansk Flygtningehjælp starter sagen op for interesserede borgere og sender ansøgningen videre til Roskilde Kommunes Integrationsteam i Jobcentret.

Det er fortrinsvis tyrkiske pensionister – både mænd og kvinder - der efter en lang årrække i Danmark nu ønsker at vende tilbage.

Mest Læste

Annonce