Nyrup-initiativ for unge kommer til Roskilde

11/02/2013 13:36

Roskilde Kommune

Roskilde skal huse en ny rådgivning – headspace - for unge med problemer. Initiativet er taget af Poul Nyrup Rasmussen, og direktør for headspace i Danmark bliver tidligere formand for socialrådgiverne Bettina Post.

Mere end halvdelen af alle unge mellem 15 – 25 år har personlige problemer, der påvirker dem i deres hverdag. Kun få unge taler med nogen om deres problemer, fordi de føler det er flovt og at ingen kan sætte sig i deres sted. Det viser en undersøgelse, som YouGov har gennemført for Foreningen Det Sociale Netværk. Den lancerer nu ungerådgivningen headspace efter australsk forbillede i Roskilde og fem andre kommuner i Danmark.

- Undersøgelsen viser, at seks ud af ti unge ikke har et eneste bud på, hvor de kan få hjælp, hvis de går og tumler med nogle problemer. Når vi samtidig får at vide, at næsten syv ud af ti oplever, at problemerne gør det svært for dem at magte dagligdagen, så har vi en udfordring. Jeg håber og tror, at headspace kan hjælpe med til at løse den udfordring ved at gøre det super nemt for de unge at få en at tale med på deres præmisser, siger Bettina Post, der tiltræder som direktør for headspace 1. marts 2013.

I det budgetforlig, et stort flertal i Roskilde Byråd indgik i efteråret, er der afsat en halv million kroner i 2013 og 2014 til headspace centeret i Roskilde Kommune. Det er nemlig en del af aftalen, at de seks deltagende kommuner skal bidrage ved bl.a. at stille lokaler og medarbejdere til rådighed.

- Roskilde er en stærk uddannelsesby, som mange unge søger til. Derfor har vi i kommunen mange initiativer, der er målrettet de unge. Og derfor har vi en særlig forpligtelse til at sørge for, at vi får fat i de unge, der har det svært, og får hjulpet dem i tide. Så da vi hørte om headspace projektet og fik mulighed for at deltage, slog vi til og afsatte pengene til det i budgettet, siger borgmester Joy Mogensen, der samtidig glæder sig over, at kommunens indsats for unge er belønnet med en udnævnelse til årets ungdomskommune af Dansk Ungdoms Fællesråd.

Det er Foreningen Det Sociale Netværk med bestyrelsesformand Poul Nyrup Rasmussen, der står bag headspace centrene, som bemandes med både frivillige og professionelle medarbejdere. Grundideen er, at hjælpen skal være på de unges præmisser og i deres univers. Sammenhæng, nem tilgængelighed og samarbejde på tværs er nøglen til at hjælpe de sårbare unge. I headspace møder de andre unge, der selv har oplevet, at livet kan være svært. Både frivillige og professionelle arbejder sammen om at hjælpe de unge på de unges egne præmisser.

- Vi skal hjælpe de unge til at komme godt i gang med uddannelse og arbejde, så de får et godt voksenliv. Derfor er det vigtigt, at vi får fat i de unge, der ikke trives og som er psykisk sårbare. Vi skal have dem tilbage på sporet, så de får et godt liv, og det skal gribes an gennem samarbejde på tværs, netværk og frivilliges indsats. Og vi skal være opsøgende, siger formanden for Roskilde Kommunes forebyggelses- og Socialudvalg Morten Gjerskov.

Der er i forvejen flere initiativer i Roskilde Kommune, som er rettet mod sårbare og udsatte unge. Kommunen har opsøgende medarbejdere, der færdes blandt unge ”på gaden”. Kommunen har et partnerskab med bl.a. erhvervsskolerne, som skal hjælpe unge med misbrug til at få styr på problemerne og fortsætte med uddannelsen. Frivillige mentorer arbejder sammen med kommunen om at tage hånd om unge, der er i risiko for at havne i en kriminel løbebane. Og fritids- og idrætsklubber arbejder opsøgende for at få flere unge ind i fællesskaberne.

- Headspace er en førkommunal indsats ligesom ungerådgivningen Ventilen, som kommunen også støtter. De unge skal have nogle steder at gå hen, når livet er svært, og de skal vide, hvor de kan få hjælp. Samtidig er der ingen tvivl om, at unge med problemer har behov for at blive mødt i øjenhøjde, og her er de frivilliges indsats helt uvurderlig, siger Morten Gjerskov.

Headspace åbner den 1. september i byerne Aalborg, Horsens, København, Odense, Roskilde og Rødovre. Headspace er gratis og åbent for alle unge – uanset bopæl. Læs mere på headspace.dk

Billede: Lars Svankjær

Mest Læste

Annonce