”Det har overrasket mig, at skolerne er så forskellige, hvad ledelse og samarbejde angår, og det er vigtigt at skabe den rette balance mellem det lokale præg og det fælles grundlag. Undersøgelsen giver en rigtig god platform, når vi skal kigge på, hvordan vi udvikler skoleledelsen i fremtiden. Det er en konkret og grundig analyse af, hvad der kendertegner skoledelsen i Silkeborg Kommune, og det helt særlige er, at den afdækker ledelsen på alle 27 skoler,” siger skolechef i Silkeborg Kommune Huno Kjærsgård Jensen.
”Det har overrasket mig, at skolerne er så forskellige, hvad ledelse og samarbejde angår, og det er vigtigt at skabe den rette balance mellem det lokale præg og det fælles grundlag. Undersøgelsen giver en rigtig god platform, når vi skal kigge på, hvordan vi udvikler skoleledelsen i fremtiden. Det er en konkret og grundig analyse af, hvad der kendertegner skoledelsen i Silkeborg Kommune, og det helt særlige er, at den afdækker ledelsen på alle 27 skoler,” siger skolechef i Silkeborg Kommune Huno Kjærsgård Jensen.

Silkeborg vil ruste sine skoleledere til den nye skole: Stor forskel på skolerne og på ledernes holdning til lederskab

Ledelse

20/8/14 9:45

Nick Allentoft

Konsulentanalyse af ledelsen på samtlige 27 folkeskoler viser store forskelle i holdninger til ledelse og samarbejdet mellem lederne. Det vil Silkeborg Kommune nu gøre noget ved.
Nye netværk for skoleledere og mellemledere. Mere uddannelse og et fælles grundlag for skoleledelsen.   Det er nogle af løsningerne, når Silkeborg Kommune nu sætter ind for styrke ledelsen på de 27 folkeskoler. Målet er at ruste ledere og mellemledere til at stå i spidsen for undervisning og udfordringer i den nye skole. 

Baggrunden er en grundig analyse af indsatsen på lederkontorerne. Med hjælp fra Alexandra Instituttet og VIA University College har Silkeborg Kommune set på ledelsen på samtlige skoler. Og der er stor forskel på skolerne og på ledernes holdning til lederskab og skolereformens udfordringer, konkluderer rapporten "Skoleledelse tæt på eller langt fra". 

  ”Det har overrasket mig, at skolerne er så forskellige, hvad ledelse og samarbejde angår, og det er vigtigt at skabe den rette balance mellem det lokale præg og det fælles grundlag. Undersøgelsen giver en rigtig god platform, når vi skal kigge på, hvordan vi udvikler skoleledelsen i fremtiden. Det er en konkret og grundig analyse af, hvad der kendertegner skoledelsen i Silkeborg Kommune, og det helt særlige er, at den afdækker ledelsen på alle 27 skoler,” siger skolechef i Silkeborg Kommune Huno Kjærsgård Jensen.   Undersøgelsen viser også, at samarbejdet er begrænset trods eksisterende netværk. Skoleledere og mellemledere bliver derfor samlet i fem ledernetværk og 10 mellemledernetværk. Hvert netværk får tilknyttet en konsulent fra skoleafdelingen. Sideløbende bliver der satset på mere uddannelse, udveksling af ny viden og et fælles ledelsesgrundlag:   ”Vi gik i gang med ledelsesgrundlaget, inden rapporten lå helt færdig, og er ved at skabe nye netværk, der både giver ny viden og et fællesskab, hvor man kan dele erfaringer og byrder med andre ledere,” siger Huno Kjærsgaard Jensen.   Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Skolelederforeningen i Silkeborg og Silkeborg Lærerforening, og der er opbakning til initiativet:    ”Det er rart at arbejde i en kommune, der sætter sådan et arbejde i gang. Rapporten dokumenterer nogle ting, som nu bliver fulgt op med nye netværk og et fælles ledelsesgrundlag. Det giver os mulighed for at diskutere, hvordan vi kommer videre, og ledelsesgrundlaget vil give en eksakt fælles opfattelse af, hvad skoleledelse er i vores kommune,” siger Bo Damgaard, formand for Skolelederforeningen i Silkeborg Kommune og leder af Funder og Kragelund Skoler.   Også Silkeborg Lærerforening er med i styregruppen for undersøgelsen. Her lægger formand Johnny Specht vægt på, at skolelederen arbejder strategisk ud fra kendskab til skolens hverdag:   "Rapporten viser, at der er meget stor forskel på skolerne og på hvordan lederne opfatter deres rolle. Hvis vi skal have et fælles skolevæsen, må vi, selv om der er lokalt præg, også have nogle fælles pejlemærker for, hvordan vi udvikler skolen. Set fra vores synpunkt er det væsentligt at have en nærværende leder, der også kommer i skolens maskinrum, det vil sige ude i klasserummene. Det er svært at lægge en strategi, hvis skolelederen kommer for langt væk fra skolens kerneopgave - undervisningen," siger Johnny Specht.   De nye netværk kommer i funktion fra september.  

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.