Dansk Industri og Vejen Kommune indgår historisk partnerskab

24/12/2012 11:44

Vejen Kommune

DI Sydvestjylland, Vejen Kommune og erhvervsskolerne Hansenberg og EUC Vest indgår partnerskabsaftale om at sikre flere unge en praktikplads i industrien. Det er første gang i DI's historie, at organisationen indgår en sådan aftale.

Unge mennesker, der drømmer om en praktikplads i industrien, kan se frem til en julegave – i hvert fald hvis de bor i Vejen Kommune. Kommunen og Dansk Industri Sydvestjylland indgår nemlig en partnerskabsaftale, som skal skabe flere praktikpladser hos transport og industrivirksomheder i Vejen Kommune.

Aftalen, der også omfatter de to erhvervsskoler, EUC Vest i Esbjerg og HANSENBERG i Kolding, skal sikre en koordineret indsats mellem kommunen, erhvervsskolerne og DI, når det gælder praktikpladser. Helt konkret går aftalen ud på, at skabe et fælles overblik over både de praktikpladssøgende på erhvervsskolerne og de virksomheder, der søger lærlinge, så man i fællesskab kan opfordre virksomhederne i kommunen til at tage lærlinge.

Matche virksomhedernes behov
- I Vejen Kommune ønsker vi at skabe rammerne for, at alle unge mennesker får en uddannelse. Det kan vi kun, hvis vi har erhvervslivet som medspiller og samtidig sikrer, at vi uddanner vores unge inden for områder og på måder, som vores erhvervsliv har brug for, siger Egon Fræhr, borgmester i Vejen Kommune og fortsætter:

- Det er vigtigt at understrege, at virksomhederne i Vejen Kommune i forvejen gør et stort arbejde på dette område. Denne aftale handler på ingen måde om at presse virksomhederne til at tage flere lærlinge ind, end de har mulighed for, men om at skabe overblik og om at tilpasse vores ordninger, så de er fleksible og matcher virksomhedernes behov.

Virksomheder skal løfte
Ud over at skabe overblik over praktiksøgende og virksomheder, der søger lærlinge, skal partnerskabsaftalen også sikre, at virksomhederne i Vejen Kommune bliver informeret om de mange forskellige muligheder, der er for at indgå fleksible aftaler på praktikområdet – en opgave, som DI Sydvestjylland skal medvirke til.

- Selv om krisen stadig presser danske virksomheder, så er det stadig en væsentlig opgave at sikre fremtidens arbejdskraft. Den opgave skal vi som virksomheder være med til at løfte, ikke bare for samfundets skyld, men i høj grad også for vores egen, siger Jesper Toft Mathiassen, formand for DI Sydvestjylland.

Har prøvet det før
At partnerskabsaftalen vil føre til konkrete resultater inden for en kort tidshorisont, er Vejen Kommune ikke i tvivl om. Her har man nemlig prøvet det før. I foråret indgik Vejen Kommune en lignende aftale med Dansk Byggeri om skabelse af praktikpladser inden for byggefagene. Løbende opgørelser viser, at der siden aftalens indgåelse er sket et fald i antallet af unge, der forgæves søger praktikplads inden for byggeriet.

- Vores erfaringer viser tydeligt, at når vi skal gøre en forskel på praktikområdet, så skal vi rette blikket mod vores erhvervsliv. Kan vi skabe rammerne for, at virksomhederne i kommunen trives godt, og samtidig sikre et frugtbart samarbejde mellem kommune og erhvervsliv, så skaber vi også gode uddannelsesmuligheder for vores unge mennesker, siger borgmester Egon Fræhr.

Fakta
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at andelen af 18-25 årige, der

fuldfører er ungdomsuddannelse, er faldet fra 73 % i 2003 til 67 % i 2011. Faldet er sket på erhvervsuddannelserne.  

Mest Læste

Annonce