Regeringen opruster i kampen mod social dumping

29/10/12 1:16

Beskæftigelsesministeriet

Siden sin tiltrædelse har bekæmpelse af social dumping haft høj prioritet for regeringen. Sidste efterår blev regeringen og Enhedslisten enige om at nedsætte et udvalg om social dumping, som netop har afsluttet sit arbejde. Udvalget peger på en række nye tiltag, der kan bekæmpe social dumping.

For beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er udvalgets arbejde et vigtigt afsæt for regeringen i kampen mod social dumping.

- Social dumping er uacceptabelt og er derfor et område, som regeringen prioriterer højt. Sammen med Enhedslisten har vi allerede taget en række initiativer for at bekæmpe det. Vi vil fortsat sætte alle kræfter ind for at stoppe social dumping. Jeg vil understrege, at udenlandske virksomheder generelt er meget velkomne her i Danmark. Men det har været alt for let for et mindretal at snyde med de danske regler. Dansk erhvervsliv skal ikke være genstand for unfair konkurrence fra dem, der ikke spiller efter reglerne, siger Mette Frederiksen.

Udvalget peger på en række mulige forslag, der kan opruste indsatsen mod social dumping.

Blandt andet skal Arbejdstilsynet have mulighed for at udstede administrative bøder, hvis man på tilsynsbesøg konstaterer udenlandske firmaer, der ikke har tilmeldt sig korrekt i det såkaldte RUT-register over udenlandske tjenesteydere. Med forslaget skal det udnyttes endnu bedre, at Arbejdstilsynet er en af de myndigheder med allertættest kontakt med danske arbejdspladser over hele landet.

- Sidste år blev vi ved finanslovsforhandlingerne enige med Enhedslisten om en storstilet plan i kampen mod social dumping. Blandt andet er der nu flere kontrolbesøg på arbejdspladserne. Og de har i den grad haft sin berettigelse. Selv om det er et mindretal, er der stadig for mange tilfælde af virksomheder, der ikke overholder de danske regler. Det er et problem, at Arbejdstilsynet ikke må udstede bøder, men skal overgive sagen til politiet, når udenlandske virksomheder ikke har anmeldt oplysninger til RUT eller ikke har anmeldt oplysningerne korrekt, siger Mette Frederiksen.

Udvalget peger på forslag inden for fem temaer:

  • Styrket anvendelse og håndhævelse af Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)
  • Styrket håndhævelse og inddrivelse på skatte- og afgiftsområdet
  • Bedre kontrolmulighed med ulovlig cabotagekørsel
  • Øget brug af arbejdsklausuler
  • Øget samarbejde på tværs af grænserne

Regeringen vil nu drøfte udvalgets rapport og muligheden for at gennemføre de enkelte tiltag i forbindelse med de kommende finanslovforhandlinger.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.