Ny regeringsstrategi: Vi skal spare penge og fremme innovation og bæredygtighed ved at købe klogere ind

Politik

01/11/2013 09:02

Freja Eriksen

290 mia. kroner. Så meget køber det offentlige ind for om året. Derfor er der mange penge at spare, hvis der købes klogere og mere innovativt ind. Det skal regeringens nye strategi for offentlige indkøb være med til at sikre. Strategien dækker hele den offentlige sektor og en lang række forskellige indkøbsområder.

Der skal købes effektivt ind, så den offentlige sektor får mest muligt for pengene, og det skal være nemt og ubureaukratisk at købe ind.

Finansminister Bjarne Corydon udtaler:

Vi skal have snusfornuften og det gode købmandskab ind i den offentlige sektor, når kommuner, regioner og staten bruger skatteborgernes penge. Med den her strategi sikrer vi, at det offentlige ikke betaler overpris for kuglepenne, computere og velfærdsteknologi, samtidig med at der tages hensyn til bæredygtighed og miljø. Hver krone, vi sparer på indkøb, kan jo bruges andre steder i vores samfund til bedre velfærd. Derfor er det godt, at strategien forbedrer hele måden, det offentlige køber ind på.

Strategien lancerer syv strategiske principper for, hvordan der opnås intelligent indkøb, samt en række konkrete initiativer. Initiativerne bidrager alle til at opfylde mål om effektivitet, innovation og kvalitetsudvikling samt bæredygtighed.

Effektivt indkøb handler selvfølgelig om lave priser. Men det handler også om lave totalomkostninger, så et billigt produkt i dag også er rentabelt i drift om fem år. Og det handler om lave transaktionsomkostninger, så besparelsen ikke udhules af proces og bureaukrati. Der igangsættes derfor blandt andet et tværoffentligt samarbejde, der vil gøre det lettere at anvende totalomkostninger ved indkøb.

Strategien bidrager samtidig til at gøre det lettere at købe nye og innovative løsninger. Ny velfærdsteknologi, som eksempelvis brusestole, kan både forbedre velfærden og spare samfundet penge. Regeringen vil derfor blandt andet understøtte, at kommuner og regioner foretager indkøb gennem innovationsfremmende udbudsformer eller gennem partnerskaber, hvor helt nye løsninger udvikles i fællesskab mellem det offentlige og private. Innovation i offentlige indkøb kan også gavne væksten og eksportmuligheder for danske virksomheder.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager udtaler:

Nytænkning og bedre kvalitet i den offentlige opgaveløsning er omdrejningspunkterne for den nye strategi. Når den offentlige sektor køber ind, kan vi få bedre velfærdsløsninger til borgerne, hvis vi fokuserer på den effekt, vi vil have – og dermed lade virksomhederne om at udvikle de løsninger, som bedst dækker vores behov. Det betyder f.eks., at det offentlige skal stille krav om, at der er rent, men blande sig uden om hvordan, der skal gøres rent.

Endelig skal det offentlige indkøb være bæredygtigt. Strategien skal gøre det nemmere at købe grønne løsninger og tage sociale hensyn. Regeringen vil blandt andet sikre, at staten køber bæredygtigt træ i for eksempel statslige bygge- og anlægsarbejder.

Miljøminister Ida Auken udtaler:

Hvert år bruger staten mange milliarder på indkøb af alt fra kontorartikler til store byggeprojekter. Ved for eksempel at stille krav om, at vi vil undgå farlige kemikalier, at der kun må bruges bæredygtigt træ, og at energiforbruget skal ned, så giver vi virksomhederne mulighed for at udvikle nye miljøvenlige produkter. Når vi stiller grønne krav til indkøb, bliver statens udgifter altså vendt til investeringer i både arbejdspladser, eksport og miljø.

Strategien for intelligent offentligt indkøb indgår som en del af regeringsgrundlaget. Strategien er resultatet af et samarbejde mellem Erhvervs- og Vækstministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Miljøministeriet samt Finansministeriet.

Strategien for intelligent offentligt indkøb bakkes op af KL og Danske Regioner.

Regeringen følger op på strategien i foråret 2015.

Læs mere om strategien: 
Faktaark om ny strategi for intelligent offentligt indkøb
Strategi for intelligent offentligt indkøb

Mest Læste

Annonce