Længere og strengere straffe for vold

22/10/12 10:59

Justitsministeriet

Straffene for vold er gennem de sidste ti år blevet væsentligt strengere. Det viser nyt notat fra Justitsministeriets Forskningskontor. Justitsminister Morten Bødskov vil fastholde den stramme retspolitik, men understreger, at også forebyggelse nu skal prioriteres.

Voldsforbrydere tilbringer i dag væsentligt længere tid bag tremmer end for bare ti år siden. Gennem de sidste ti år er straffen for simpel vold steget med 30 procent fra i gennemsnit 69 dage i 2001 til 90 dage i 2011. For den alvorligere vold er straflængden steget fra 188 til 219 dage i gennemsnit. Det viser et nyt notat fra Justitsministeriets Forskningskontor.

Notatet, der er baseret på tal fra Danmarks Statistik, viser også, at straffene er blevet strengere, idet en større andel af straffene er enten ubetingede domme eller domme med vilkår om samfundstjeneste.

Justitsminister Morten Bødskov glæder sig over udviklingen, men understreger samtidig, at det for regeringen er vigtigt, at også forebyggelse bliver prioriteret.

”Vold er en meget alvorlig forbrydelse, som har store konsekvenser for ofret. Vi skal ikke finde os i volden. Den er et brud på de normer og værdier, vi bygger vores samfund. Spreder volden sig spreder utrygheden sig. Derfor skal straffen for vold også være hård og kontant.

Samtidig skal vi have færre ofre for kriminalitet. Det er glædeligt, at voldskriminaliteten falder, og at antallet af registrerede voldstilfælde nu er mindre end i 2003. Den udvikling skal vi arbejde for fortsætter. Vi skal derfor blive endnu bedre til at forebygge årsagerne til kriminalitet. Desuden skal vi forstærke indsatsen for at mindske tilbagefaldet til ny kriminalitet blandt løsladte fanger,” siger justitsminister Morten Bødskov.

Af notatet fremgår det endvidere, at den registrerede voldskriminalitet er faldet med 10 pct. siden 2007, så antal registrerede voldstilælde i dag er lidt mindre, end det var i 2003.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.