Siden 2006 har der været et uafbrudt fald i antallet af straffelovsovertrædelser, som børn og unge under 18 år er mistænkt eller sigtet for. Hvor der i 2006 blev registreret 25.125 mistanker eller sigtelser, er tallet i 2016 nede på blot 11.487. På den tiårige periode er børn og unges kriminalitet altså mere end halveret, mens der fra 2015 til 2016 dog kun er sket et fald på 1 procent.
Faldet i børne- og ungdomskriminalitet har været mest markant i perioden frem til 2013. Den positive udvikling skyldes primært, at færre unge begynder på kriminalitet.
Mindskningen er tydeligst for dem under den kriminelle lavalder. Mens antallet af mistanker mod de 10-14-årige er faldet med 72 procent fra 2006 til 2016, er antallet af sigtelser mod de 15-17-årige faldet med 46 procent. I modsætning til udviklingen de senere år er det nu særligt en mindskning i pigernes kriminalitet på 19 procent, der trækker antallet af mistanker og sigtelser mod aldersgruppen ned. Drengenes kriminalitet er til gengæld øget med 5 procent fra 2015 til 2016. Drengenes kriminalitet angår især forskellige former for ejendomsforbrydelser samt vold og trusler, mens pigernes kriminalitet primært er butikstyveri. Justitsminister Søren Pape Poulsen udtaler: ”Det er velkendt, at kriminalitet i høj grad bliver begået af unge. Det er særligt i de formende år i overgangen mellem barn og voksen, at unge roder sig ud i kriminalitet. Det skal vi forhindre, for kriminel adfærd i en tidlig alder kan blive indgangen til en tilværelse på skyggesiden af samfundet. Derfor er det opløftende at se, at der igen i år er færre af vores helt unge, der påbegynder en kriminel løbebane. Regeringen forventer i løbet af foråret at præsentere et udspil om indsatsen mod ungdomskriminalitet. I udspillet vil vi bl.a. lægge op til at målrette indsatsen, så vi får bremset tilgangen til den lille gruppe af unge, der begår omfattende og alvorlig kriminalitet.” I den nye rapport er der opgjort særskilte tal for udviklingen i de enkelte kommuner og politikredse.