Offentlige indkøb skaber grøn vækst i erhvervslivet

Bæredygtighed

09/07/2013 00:00

Freja Eriksen

Når det offentlige stiller krav om grønne løsninger, giver det hele det grønne vækstmarked et boost. Leverandørerne beretter om synlige effekter i form af øget markedsføringspotentiale, innovation, salg og eksport samt flere arbejdspladser.

Miljøstyrelsen har netop undersøgt de økonomiske og miljømæssige effekter på markedet ved offentlige grønne indkøb gennem syv virksomhedscases. Og konklusionen fra virksomhederne er klar: Statens, regionernes og kommunernes grønne indkøb skaber merværdi, og salg til det offentlige er et eminent udstillingsvindue for virksomhedernes innovative løsninger både herhjemme og i udlandet.

- Når vi åbner op for nye grønne løsninger i offentlige indkøb, så er det en win-win-situation, der sikrer sorte tal på de offentlige bundlinjer økonomisk såvel som miljømæssigt og samtidig skaber grobund for grøn vækst og innovation hos erhvervslivet, siger miljøminister Pia Olsen Dyhr.

Grønne indkøb inspirerer andre kunder

I de syv nye virksomhedscases sætter både indkøbere og producenter ord og tal på potentialet ved grønne indkøb. Rengøringsvirksomheden Viima, der har udviklet et kemikaliefrit rengøringssystem, er en af de virksomheder, der oplever en bred vifte af fordele via salg til en offentlig kunde.

- Hver gang en offentlig myndighed tør gå foran og vise, at grønne indkøb kan give fordele for både miljø og økonomi, er der andre kunder, der bliver lidt mindre usikre og tør gå samme vej, påpeger Jan Matthiesen, markedschef hos Viima.

Kvalitetsstempel at levere til det offentlige

En anden af casene er møbelfirmaet Duba-B8, der ligefrem markedsfører sig på at kunne leve op til det offentliges mange miljøkrav.

- Det giver os en fordel i forhold til eksportmarkedet, hvor det er en fordel at kunne komme med grønne løsninger til kunderne, siger Anne Stokvad Madsen, projekt- og kvalitetschef.

Via de syv nye virksomhedscases tegner der sig et klart billede af, at grønne indkøb i mange tilfælde kan give både økonomiske og miljømæssige gevinster for det offentlige og samtidig er af stor betydning for vækst og innovation i dansk erhvervsliv.

Læs de syv cases her: www.mst.dk/baeredygtigeindkoeb_cases

Mest Læste

Annonce