Offentlige indkøb skaber grøn vækst i erhvervslivet

Bæredygtighed

08/7/13 10:00

Freja Eriksen

Når det offentlige stiller krav om grønne løsninger, giver det hele det grønne vækstmarked et boost. Leverandørerne beretter om synlige effekter i form af øget markedsføringspotentiale, innovation, salg og eksport samt flere arbejdspladser.

Miljøstyrelsen har netop undersøgt de økonomiske og miljømæssige effekter på markedet ved offentlige grønne indkøb gennem syv virksomhedscases. Og konklusionen fra virksomhederne er klar: Statens, regionernes og kommunernes grønne indkøb skaber merværdi, og salg til det offentlige er et eminent udstillingsvindue for virksomhedernes innovative løsninger både herhjemme og i udlandet.

- Når vi åbner op for nye grønne løsninger i offentlige indkøb, så er det en win-win-situation, der sikrer sorte tal på de offentlige bundlinjer økonomisk såvel som miljømæssigt og samtidig skaber grobund for grøn vækst og innovation hos erhvervslivet, siger miljøminister Pia Olsen Dyhr.

Grønne indkøb inspirerer andre kunder

I de syv nye virksomhedscases sætter både indkøbere og producenter ord og tal på potentialet ved grønne indkøb. Rengøringsvirksomheden Viima, der har udviklet et kemikaliefrit rengøringssystem, er en af de virksomheder, der oplever en bred vifte af fordele via salg til en offentlig kunde.

- Hver gang en offentlig myndighed tør gå foran og vise, at grønne indkøb kan give fordele for både miljø og økonomi, er der andre kunder, der bliver lidt mindre usikre og tør gå samme vej, påpeger Jan Matthiesen, markedschef hos Viima.

Kvalitetsstempel at levere til det offentlige

En anden af casene er møbelfirmaet Duba-B8, der ligefrem markedsfører sig på at kunne leve op til det offentliges mange miljøkrav.

- Det giver os en fordel i forhold til eksportmarkedet, hvor det er en fordel at kunne komme med grønne løsninger til kunderne, siger Anne Stokvad Madsen, projekt- og kvalitetschef.

Via de syv nye virksomhedscases tegner der sig et klart billede af, at grønne indkøb i mange tilfælde kan give både økonomiske og miljømæssige gevinster for det offentlige og samtidig er af stor betydning for vækst og innovation i dansk erhvervsliv.

Læs de syv cases her: www.mst.dk/baeredygtigeindkoeb_cases

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.